Λαγάνα

από
P4180011

Έφτασε και η Καθαρή Δευτέρα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε την γνωστή σε όλους μας Λαγάνα. Για πολλά χρόνια την έπαιρνα έτοιμη, αλλά ποτέ δεν την ευχαριστηθήκαμε. Ο λόγος ήτανε ότι την μία ήτανε γλυκιά, την άλλη αλμυρή και την άλλη ανάλατη. Τουλάχιστον στους φούρνους τις γύρω περιοχή μου. Τώρα θα μου πείτε γιατί δεν πήγα αλλού!! Δεν θα έκανα 20 χιλιόμετρα πήγαινε έλα για να πάρω μία ή δύο Λαγάνες!!! Και μόνο η διαδρομή θα μου έκοβε την επιθυμία να την φάω.
Και έτσι αποφάσισα να την φτιάχνω μόνη μου και ησύχασα πλέον.
Πάμε όμως να δούμε πως φτιάχνεται.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 1 μεγάλη λαγάνα ή 2 μικρές είναι τα εξής:
250 γραμμ. αλεύρι μαλακό
250 γραμ. αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
15 γραμ. νωπή μαγιά ή 3,5 γρ ξερή
320 ml νερό χλιαρό
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.τ.γ. αλάτι
σησάμι

Και τώρα ας την φτιάξουμε:
Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή βάζουμε τα υλικά μας όλα μέσα, το βάζουμε στο πρόγραμμα για ζύμη και περιμένουμε μέχρι να μας την φτιάξει.
Αν τώρα δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή βάζουμε σε μία λεκάνη το νερό, το αλάτι, την μαγιά και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και πλάθουμε για αρκετή ώρα μέχρι η ζύμη μας να γίνει αφράτη.


Έπειτα παίρνουμε την ζύμη μας και την απλώνουμε με τα χέρια μας (στο σχήμα της Λαγάνας) σε μία λαμαρίνα καλά λαδωμένη και την σκεπάζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας. Την αφήνουμε να φουσκώσει. Το φούσκωμα μπορεί να γίνει και μέσα στον φούρνο αφού τον έχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς και τον έχουμε σβήσει.


Στην συνέχεια και αφού έχει φουσκώσει την πιέζουμε με τα δάκτυλα όχι με πολύ δύναμη και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για λίγο.


Τέλος την βρέχουμε με νερό με την βοήθεια ενός πινέλου και πασπαλίζουμε με σησάμι.
Ψήνουμε στον φούρνο στις αντιστάσεις για 30 -40 λεπτά ανάλογα το μέγεθος της λαγάνας.

Τώρα για όσους την προτιμούν λίγο πιο γλυκιά, αφαιρούν το 1 κουταλάκι αλάτι και προσθέτουν 2 κουταλάκια ζάχαρη.

Ενημέρωση 27/2/2012
Οι λαγάνες έγιναν και σήμερα και καλή μας Σαρακοστή!!!
Η Λίνα στη μια έβαλε μέσα κομματάκια από ελιές.
Και η Ξανθή έβαλε από πάνω ελιές γεμιστές με πιπεριά σαν φοκάτσια δηλαδή!!

Κατηγορίες
    • elen
    • 13 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Η μέρα της λαγάνας σήμερα:) Μόλις ανέβασα και τη δική μου:Ρ Έτσι θα έχουμε ποικιλία. Τι πιό όμορφο να τις φτιάξουμε με τα χεράκια μας!!!
    Υπέροχη η συνταγή σου. Καλή Σαρακοστή!!!

  1. Απάντηση

    καλή Σαρακοστή

  2. Απάντηση

    Χρόνια πολλά Και του χρόνου με υγεία! Και εγώ θα φτιάξω την Δευτέρα λαγάνα γιατί δεν υπάρχει έτοιμη εδώ! Θα την κάνω με προζύμι για να θυμηθούμε τις παλιές γεύσεις!

  3. Απάντηση

    Υπέροχη η λαγάνα σου!!
    Καλή Σαρακοστή!

    Μάγδα

    • Peter M
    • 13 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Lina, tis laganes sou fainoun poli oraia. Kalo Koulouma.

    • Λίνα
    • 13 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ελένη μου καλό είναι να υπάρχει ποικιλία σε αυτά και ότι αρέσει στον καθένα να φτιάχνει. Εμένα πάντως μου ήρθε σήμερα η ιδέα να την κάνω και με ελιές. Πιστεύω ότι θα βγει καλή. Θα δούμε!!!
    Καλή σαρακοστή.

    • Λίνα
    • 13 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Γαστερόπληξ καλή σαρακοστή και σε σας.

    • Λίνα
    • 13 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Αγγελική θα είναι ωραία και με το προζύμι.
    Εγώ δεν χρησιμοποιώ προζύμι γιατί δεν τους αρέσει.
    Φιλιά, καλή σαρακοστή.

    • Λίνα
    • 13 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    my little expat kitchen ευχαριστώ πολύ.
    Καλή Σαρακοστή.

    • Λίνα
    • 13 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Peter σε ευχαριστώ πολύ.
    Καλά κούλουμα και καλή Σαρακοστή.

  4. Απάντηση

    Βαλτές είστε όλες να με κάνετε να ζηλέψω που δεν θα φτιάξω δική μου!
    Δεν πειράζει, θα πάρω κι εγώ κομμάτι από όλες τις δικές σας!
    Φιλιά, καλή Καθαρή Δευτέρα…

  5. Απάντηση

    Μύρισε Κούλουμα με τόσες υπέροχες λαγάνες που κυκλοφορούν στα blogs!!Και του χρόνου!!

    • Λίνα
    • 14 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Μπέτυ δεν πειράζει αν δεν μπορείς να φτιάξεις, το σίγουρο είναι ότι θα φας. Έστω και έτοιμη.
    Φιλιά, καλή Καθαρά Δευτέρα.

    • Λίνα
    • 14 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Santie and Athina είναι οι μέρες τέτοιες που όλες έχουμε ανεβάσει λαγάνες. Οπότε υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα γούστα. Έτσι και αλλιώς όλες είναι πεντανόστιμες.
    Καλή καθαρά Δευτέρα.

    • big mama
    • 14 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Γεια στα χέρια σου! Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή!

    • Anonymous
    • 14 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Μπορεί μήπως να γίνει και με ξηρή μαγιά; Καμία συμβουλή;

    Καλή Σαρακοστή σε όλους

  6. Απάντηση

    Lina μου και του χρόνου!!
    Καλά Κούλουμα, καλά να περάσεις!

    • Λίνα
    • 14 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    big mama καλη Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή και σε σας.

    • Λίνα
    • 14 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ανώνυμε γίνεται και με ξερή μαγιά. Η αναλογία είναι 500 γραμ. αλεύρι, 1 φακελάκι ξερή μαγιά. Αλλά μπορείς να βάλεις και λίγο παραπάνω,(όχι πολύ όμως παραπάνω), δεν το πειράζει.
    Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή.

    • Λίνα
    • 14 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Έλενα και του χρόνου, καλά να περάσετε αύριο και καλή Σαρακοστή.
    Φιλιά.

    • kiki
    • 16 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Και του χρόνου! καλή σαρακοστή!

    • kostis
    • 22 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ekana tin dokimimoy tin paramoni tis kathara deuteras
    Gia sigoyria egine perifimi aurio me blepo na kano pente komatia euxome kali sarakosti me ygia.

Γράψτε απάντηση στο ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode