Λαγάνα

Έφτασε και η Καθαρή Δευτέρα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε την γνωστή σε όλους μας Λαγάνα. Για πολλά χρόνια την έπαιρνα έτοιμη, αλλά ποτέ δεν την ευχαριστηθήκαμε. Ο λόγος ήτανε ότι την μία ήτανε γλυκιά, την άλλη αλμυρή και την άλλη ανάλατη. Τουλάχιστον στους φούρνους τις γύρω περιοχή μου. Τώρα θα μου πείτε γιατί δεν πήγα αλλού!! Δεν θα έκανα 20 χιλιόμετρα πήγαινε έλα για να πάρω μία ή δύο Λαγάνες!!! Και μόνο η διαδρομή θα μου έκοβε την επιθυμία να την φάω.
Και έτσι αποφάσισα να την φτιάχνω μόνη μου και ησύχασα πλέον.
Πάμε όμως να δούμε πως φτιάχνεται.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 1 μεγάλη λαγάνα ή 2 μικρές είναι τα εξής:
250 γραμμ. αλεύρι μαλακό
250 γραμ. αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
25 γραμ. νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή
320 ml νερό χλιαρό
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.τ.γ. αλάτι
σησάμι

Και τώρα ας την φτιάξουμε:
Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή βάζουμε τα υλικά μας όλα μέσα, το βάζουμε στο πρόγραμμα για ζύμη και περιμένουμε μέχρι να μας την φτιάξει.
Αν τώρα δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή βάζουμε σε μία λεκάνη το νερό, το αλάτι,την μαγιά και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και πλάθουμε για αρκετή ώρα μέχρι η ζύμη μας να γίνει αφράτη.


Έπειτα παίρνουμε την ζύμη μας και την απλώνουμε με τα χέρια μας (στο σχήμα της Λαγάνας) σε μία λαμαρίνα καλά λαδωμένη και την σκεπάζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας. Την αφήνουμε να φουσκώσει. Το φούσκωμα μπορεί να γίνει και μέσα στον φούρνο αφού τον έχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς και τον έχουμε σβήσει.


Στην συνέχεια και αφού έχει φουσκώσει την πιέζουμε με τα δάκτυλα όχι με πολύ δύναμη και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για λίγο.


Τέλος την βρέχουμε με νερό με την βοήθεια ενός πινέλου και πασπαλίζουμε με σησάμι.
Ψήνουμε στον φούρνο στις αντιστάσεις για 30 -40 λεπτά ανάλογα το μέγεθος της λαγάνας.

Τώρα για όσους την προτιμούν λίγο πιο γλυκιά, αφαιρούν το 1 κουταλάκι αλάτι και προσθέτουν 2 κουταλάκια ζάχαρη.

Ενημέρωση 27/2/2012
Οι λαγάνες έγιναν και σήμερα και καλή μας Σαρακοστή!!!
Η Λίνα στη μια έβαλε μέσα κομματάκια από ελιές.
Και η Ξανθή έβαλε από πάνω ελιές γεμιστές με πιπεριά σαν φοκάτσια δηλαδή!!

22 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η elen λέει:

    Η μέρα της λαγάνας σήμερα:) Μόλις ανέβασα και τη δική μου:Ρ Έτσι θα έχουμε ποικιλία. Τι πιό όμορφο να τις φτιάξουμε με τα χεράκια μας!!!
    Υπέροχη η συνταγή σου. Καλή Σαρακοστή!!!

  2. Avatar Ο/Η Αγγελικη Ν λέει:

    Χρόνια πολλά Και του χρόνου με υγεία! Και εγώ θα φτιάξω την Δευτέρα λαγάνα γιατί δεν υπάρχει έτοιμη εδώ! Θα την κάνω με προζύμι για να θυμηθούμε τις παλιές γεύσεις!

  3. Avatar Ο/Η my little expat kitchen λέει:

    Υπέροχη η λαγάνα σου!!
    Καλή Σαρακοστή!

    Μάγδα

  4. Avatar Ο/Η Peter M λέει:

    Lina, tis laganes sou fainoun poli oraia. Kalo Koulouma.

  5. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    Ελένη μου καλό είναι να υπάρχει ποικιλία σε αυτά και ότι αρέσει στον καθένα να φτιάχνει. Εμένα πάντως μου ήρθε σήμερα η ιδέα να την κάνω και με ελιές. Πιστεύω ότι θα βγει καλή. Θα δούμε!!!
    Καλή σαρακοστή.

  6. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    Γαστερόπληξ καλή σαρακοστή και σε σας.

  7. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    Αγγελική θα είναι ωραία και με το προζύμι.
    Εγώ δεν χρησιμοποιώ προζύμι γιατί δεν τους αρέσει.
    Φιλιά, καλή σαρακοστή.

  8. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    my little expat kitchen ευχαριστώ πολύ.
    Καλή Σαρακοστή.

  9. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    Peter σε ευχαριστώ πολύ.
    Καλά κούλουμα και καλή Σαρακοστή.

  10. Avatar Ο/Η Betty's Cuisine λέει:

    Βαλτές είστε όλες να με κάνετε να ζηλέψω που δεν θα φτιάξω δική μου!
    Δεν πειράζει, θα πάρω κι εγώ κομμάτι από όλες τις δικές σας!
    Φιλιά, καλή Καθαρή Δευτέρα…

  11. Avatar Ο/Η Santie and Athina λέει:

    Μύρισε Κούλουμα με τόσες υπέροχες λαγάνες που κυκλοφορούν στα blogs!!Και του χρόνου!!

  12. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    Μπέτυ δεν πειράζει αν δεν μπορείς να φτιάξεις, το σίγουρο είναι ότι θα φας. Έστω και έτοιμη.
    Φιλιά, καλή Καθαρά Δευτέρα.

  13. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    Santie and Athina είναι οι μέρες τέτοιες που όλες έχουμε ανεβάσει λαγάνες. Οπότε υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα γούστα. Έτσι και αλλιώς όλες είναι πεντανόστιμες.
    Καλή καθαρά Δευτέρα.

  14. Avatar Ο/Η big mama λέει:

    Γεια στα χέρια σου! Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή!

  15. Avatar Ο/Η Anonymous λέει:

    Μπορεί μήπως να γίνει και με ξηρή μαγιά; Καμία συμβουλή;

    Καλή Σαρακοστή σε όλους

  16. Avatar Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Lina μου και του χρόνου!!
    Καλά Κούλουμα, καλά να περάσεις!

  17. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    big mama καλη Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή και σε σας.

  18. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    Ανώνυμε γίνεται και με ξερή μαγιά. Η αναλογία είναι 500 γραμ. αλεύρι, 1 φακελάκι ξερή μαγιά. Αλλά μπορείς να βάλεις και λίγο παραπάνω,(όχι πολύ όμως παραπάνω), δεν το πειράζει.
    Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή.

  19. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    Έλενα και του χρόνου, καλά να περάσετε αύριο και καλή Σαρακοστή.
    Φιλιά.

  20. Avatar Ο/Η kiki λέει:

    Και του χρόνου! καλή σαρακοστή!

  21. Avatar Ο/Η kostis λέει:

    Ekana tin dokimimoy tin paramoni tis kathara deuteras
    Gia sigoyria egine perifimi aurio me blepo na kano pente komatia euxome kali sarakosti me ygia.

Γράψτε απάντηση στο Anonymous Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *