share

Γίγαντες στο φούρνο

από
CE-93-CE-AF-CE-B3-CE-B1-CE-BD-CF-84-CE-B5-CF-82-CE-BB-CE-BF-CF-85-CE-BA-CE-AC-CE-BD-CE-B9-CE-BA-CE-BF-1

Τις ημέρες των γιορτών είχαμε πάει μια μικρή εκδρομή στην Καστοριά και Πρέσπες .
Τα παιδιά μου τρελάθηκαν με τους πολλούς πωλητές φασολιών,ιδιαίτερα η νύφη μου δεν μπορούσε να το καταλάβει, πόσα φασόλια δηλαδή καταναλώνουν οι Έλληνες ώστε να υπάρχουν τόσοι που πουλάνε στους δρόμους!!!
Οι τοπικές πληροφορίες λένε ότι όλα αυτά δεν είναι Ελληνικής παραγωγής αλλά που να ξέρεις ποια είναι και ποια όχι!!
Αγοράσαμε κι εμείς λίγα έτσι για το καλό.
Έφτιαξα τους γίγαντες στο φούρνο και για να τους κάνω πιο ευχάριστους στην οικογένεια τους έβαλα και μοσχαρίσιο λουκάνικο.
Τα υλικά μου για τέσσερα άτομα
1 φλιτζάνι γίγαντες άσπροι και μαύροι
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
2- 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μάραθο
1 ποτήρι κρασιού λάδι
Αλάτι πιπέρι
1 λουκάνικο μοσχαρίσιο.

Διαδικασία
Έβαλα τους γίγαντες για λίγες ώρες σε χλιαρό νερό , μετά τους έβαλα με βραστό νερό σε
κατσαρόλα και τους άφησα να βράσουν μέχρι να είναι περίπου έτοιμοι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι έβαλα το λάδι και σοτάρισα το κρεμμύδι και μετά πρόσθεσα τις ντομάτες τον μάραθο αλάτι πιπέρι κι άφησα τη σάλτσα να δέσει λίγο.


Σε πυρέξ έβαλα τα φασόλια αφού τα στράγγισα τα περιέλουσα με τη σάλτσα και πρόσθεσα λίγο βραστό νερό.


Έκοψα το λουκάνικο σε μέτρια κομμάτια και το πρόσθεσα κι αυτό.
Έψησα τα φασόλια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα μέχρι που μέλωσε η σάλτσα τους.


Φυσικά ήπιαμε κι ένα ωραίο κόκκινο κρασί Λήμνου!!!
Η προσθήκη του λουκάνικου είναι προαιρετική οι γίγαντες κι από μόνοι τους είναι ένα ωραίο πιάτο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καταπληκτικό φαγητό και ότι πρέπει για την εποχή! Μαύρα φασόλια δεν έχω πάρει ποτέ!

  2. Απάντηση

    big mama Μαύρα φασόλια στην Αθήνα θα βρεις σε λίγα σημεία πώλησης, έχω την εντύπωση ότι τα είδα κάποια φορά σε μεγάλο ΑΒ αλλιώς θα πρέπει να τα αναζητήσεις σε καταστήματα που πωλούν προϊόντα από όλη την Ελλάδα όπως π. χ. αυτό στην Σοφοκλέους κι Αριστείδου ή κάτι ανάλογο.

  3. Απάντηση

    προτιμώ αυτό το φαγάκι δίχως προσθήκη κρεατικών, αλλά αν βρω έτοιμο μαγειρεμένο με λίγο χωριάτικο λουκάνικο δε θα πω ΟΧΙ !!!!οπότε φέρε και τσιπουράκι, στρώθηκα λέμε!!!!!

    • iwanna
    • 23 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    ‘Εμεινε κανένα πιάτο και για μένα;
    Χθες είχα μαγειρέψει γίγαντες αλλά δεν έβαλα λουκάνικο και ήθελα να το δοκιμάσω………..

  4. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ κι εγώ σκέτο το προτιμώ αλλά υπάρχουν κι οι δύσκολοι κι ως συνήθως οι μαμάδες δεν χαλάμε χατήρι.
    Τσιπουράκι ε με το κρύο τώρα χρειάζεται.

  5. Απάντηση

    Ιωάννα αν είχες καλό λουκάνικο του ταιριάζει, εγώ προτιμώ μοσχαρίσιο γιατί είναι λιγότερο λιπαρό κι όπως ξέρεις δεν τα πάμε καλά με τα λίπη.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  6. Απάντηση

    δεν έχω φάει μαύρους γίγαντες και η αλήθεια είναι οτι δεν έχω δει ποτέ μου….είμαι περίεργη τώρα 🙂

    καλό απόγευμα
    χχχχ

  7. Απάντηση

    Και λοιπόν; μαύρους γίγαντες παράγουν στις Πρέσπες ή στην Καστοριά
    κι όπως ξαναείπα υπάρχουν σε λίγα καταστήματα στην Αθήνα.
    Τώρα αν θα βρεις στην Ιταλία θα είναι πολύ ωραίο!!
    Καλό βράδυ

    • eleni
    • 23 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ νόστιμοι οι γίγαντες!
    Το λουκάνικο το παραλείπω.Υπάρχουν και μαύροι γίγαντες,δεν το ήξερα.Λένε ότι η Καστοριά βγάζει γενικά πολύ νόστιμα φασόλια.
    Φιλιά!

    Έχω πρόβλημα με το μπλογκ σου,ενώ φαίνεται ότι έκανες νέα ανάρτηση,αργεί πολύ να φανεί.

    • dhmhtra
    • 24 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Με το κρύο και το χιονιά που έχουμε σήμερα είναι ότι πρέπει …οι γιγαντές σου.Σ’ευχαριστώ για την ιδέα! Θα ψήσω και μιά ρέγκα, άντε και λίγο τουρσί …και γραμμή για τσίπουρο!!!

  8. Απάντηση

    Ελένη καλημέρα στην όμορφη και χιονισμένη Αγία Άννα!!
    Κι εγώ πριν λίγα χρόνια έμαθα για τους μαύρους γίγαντες μετά από επίσκεψη στην Καστοριά.
    Τα καλύτερα φασόλια τα έχουν οι Πρέσπες.
    Όσο για τις αναρτήσεις μας αυτές τις μέρες γενικά υπάρχουν προβλήματα στο blogger.
    Σε ευχαριστώ.

  9. Απάντηση

    Αχ Δήμητρα θέλω κι εγώ τζάκι ρέγκα και τσίπουρο.
    Καλημέρα!!

    • pandora
    • 24 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Είναι τέλειοι οι γίγαντες και το λουκάνικο τους κάνει λίγο πικάντικους…είχα σκοπο να τους φτιάξω ετσι μεσα στην εβδομαδα…θα κοιταξω μηπως βρω και μαυρους ….Καλημερααααα :))

  10. Απάντηση

    Καλή Κυριακή pandora και χωρίς μαύρους, αν δεν βρεις, είναι πολύ ωραίο!!

  11. Απάντηση

    Καλημέρα.
    Φοβεροί οι γίγαντες και τους μαύρους δεν τους έχω δοκιμάσει ποτέ γιατί δεν έβρισκα εδώ. Φέτος τους είδα πρώτη φορά και θα πάρω να δω τι λένε αν και δεν έχω αμφιβολία ότι και αυτοί θα είναι τέλειοι.
    Φιλιά, Καλή εβδομάδα.

  12. Απάντηση

    Λίνα που είσαι σε έπιασε το κρύο;;
    Γιαυτό λοιπόν φτιάξε γίγαντες άναψε τζάκι βάλε και τσικουδιά κι έρχομαι!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode