Τάρτα με πράσα και κιμά

από
CE-A4-CE-AC-CF-81-CF-84-CE-B1-CF-80-CF-81-CE-AC-CF-83-CE-B1-CE-BA-CE-B9-CE-BC-CE-AC-5

Τις τελευταίες μέρες με την Πηνελόπη λέγαμε για τάρτες και πίτες.
Είχα υποσχεθεί τη ζύμη για τάρτες που εγώ φτιάχνω μαζί με τάρτα.
Η υπόσχεση περιείχε άλλη τάρτα, η οποία όμως θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες.
Αυτή έγινε για κέρασμα στη Λίνα που την περιμένει με πολλή αγάπη.

Τα υλικά μας
Για τη ζύμη
100γρ ανθότυρο
1 αυγό
2 κουτ. σούπας λάδι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση
4 μέτρια πράσα μόνο το άσπρο
1 μέτριο κρεμμύδι
4 φέτες μπέικον
2 -3 κουταλιές λάδι
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι τυρί regato τριμμένο

Διαδικασία
Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης

και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά και να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα πράσα

και τα βάζουμε σε τηγάνι με ένα ποτήρι νερό να μαραθούν. Μόλις τελειώσει το νερό προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά, προσθέτοντας στη συνέχεια το μπέικον και μετά τον κιμά.
Μόλις έχουν σοταριστεί όλα σβήνουμε με το κρασί, καρυκεύουμε με το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι κι αφήνουμε να βράσει μέχρι να μην έχει καθόλου ζουμί.


Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Παίρνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε με τα χέρια μας σε ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκατοστών, την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία


κι απλώνουμε τη γέμιση αφού της έχουμε προσθέσει το τυρί.
Με ένα πιρούνι απλώνουμε να πάει παντού και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο για 25 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο κι αφήνουμε την τάρτα στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά ακόμη.

Είχαμε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα και περιμένω τη γνώμη του ειδικού δηλαδή gvarvakis για την πρόταση του για το κρασί που μπορούμε να τη συνοδεύσουμε.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ουάου…τρομερή.
    Ξανθή μου σε ευχαριστώ πολύ, πολύ.
    Είναι τρομερή.Και αυτό το ζυμάρι πως και πως το περίμενα.
    Φιλάκια.

  2. Απάντηση

    Μου άρεσε ιδιαίτερα η προσθήκη του ανθότυρου στην ζύμη Ξανθή μου. Έχω προσθέση τριμμένο τυρί (συνήθως λίγο κεφαλοτύρι ή πεκορίνο) σε κάποιες εκδοχές κι’ εγώ, αλλά ανθότυρο ποτέ.
    Σ’ ευχαριστώ που την έγραψες. Θα κάνω σύντομα χρήση της, είναι βέβαιο.
    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.

  3. Απάντηση

    Τι ωραία ιδέα το ανθότυρο μέσα στη ζύμη! Ευχαριστούμε!!!!!

  4. Απάντηση

    Ανθότυρο στην ζύμη? Πρωτότυπο Ξανθή μου!
    Λάτρεψα και το γκατζετάκι για το κρεμμύδι! Σαν χτενάκι για τα μαλλιά είναι!

    • EYH
    • 9 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή. Είδα τάρτα και μπήκα!! Οχι που δεν θα έπερνα μεζεδάκι!!
    Λοιπόν μου άρεσε και εμένα φοβερά η προσθήκη τυριού στη ζύμη και θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!!
    Καλό Σ/Κ.

  5. Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπη η ζύμη με την προσθήκη ανθότυρου! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!

  6. Απάντηση

    Λίνα όλη για σένα!!όχι πως δεν θα κεράσουμε και τους επισκέπτες μας, θα ήταν μεγάλη αγένεια!!!
    Φιλάκια

  7. Απάντηση

    Πηνελόπη αυτή η συνταγή προέρχεται από περιοδικό burda toy 1997,την δοκίμασα όμως μόλις πέρσι κι από τότε για τις αρμυρές τις τάρτες φτιάχνω μόνο αυτή, η οποία είναι και πανεύκολη και δεν έχει αποτύχει ποτέ.
    Βέβαια τα υλικά πάντα ζυγισμένα.
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.

  8. Απάντηση

    Λίλα μια άλλη διάσταση στη ζύμη κι εγώ ευχαριστώ.

  9. Απάντηση

    Καλώς την Αγγελικούλα,το γκατζετάκι το αγόρασα σε Σ/Μ της Πολωνίας όταν πήγα για το γάμο, και δεν μπορείς να φανταστείς πόσο βολικό είναι.

  10. Απάντηση

    Εύη καλωσόρισες, σε ευχαριστούμε πολύ,και περιμένουμε τις εντυπώσεις σου όταν δοκιμάσεις!!
    Καλό Σ/Κ και σε σένα.

  11. Απάντηση

    big mama θα περιμένω εντυπώσεις!!
    Ευχαριστώ

  12. Απάντηση

    Θα επιτρέψει η Λίνα να παρουμε και εμείς ενα κομματάκι ???

    οπως πάντα ποιος σε πιάνει σ’αυτά Ξανθούλα !!

    καλό σ/κ

  13. Απάντηση

    Μαράκι δεν το συζητάμε το κέρασμα στου επισκέπτες μας πάντα από την καρδιά μας.
    Φιλάκια!!

  14. Απάντηση

    Εγώ θα μοιραστώ το κομματάκι της Μαρίας, για να μην την στερήσω από την Λίνα!
    Γεια στα χεράκια σου Ξανθή μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο!΄

  15. Απάντηση

    Ελενα καλέ πάρε θα φτιάξω κι άλλη είναι πολύ εύκολη!!
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!

    • gasteroplix
    • 9 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    το πράσο δίνει μια ιδιαίτερη γλύκα, και επειδή είμαι φαν και του κιμά και του πράσου, θα πάρω κι εγώ μια μπουκίτσα, πρέπει να έγινε μούρλια

    καλό Σαββατοκύριακο

  16. Απάντηση

    gasteroplix το σημαντικότερο όλων είναι ότι είναι πολύ εύκολη και νόστιμη!!
    Καλό Σ/Κ και σε σένα.

    • kiki
    • 11 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Το ανθότυρο μπαίνει στη ζύμη ε; Ενδιαφέρον! Φαντάζομαι τι γλυκιά γεύση που θα έχει με τα πράσσα…

  17. Απάντηση

    Κική εγώ όλες τις αρμυρές τάρτες τις κάνω με αυτή τη ζύμη κι είμαι πολύ ευχαριστημένη.Η παρουσία του πράσου είναι πολύ διακριτική.

  18. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή! Κι έχω μια πείνα, τέτοια ώρα.. κι έχω και αδυναμία και στις τάρτες και στο πράσο.. πρέπει να τη δοκιμάσω τη συνταγή!! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, όμορφο βραδάκι νά’χεις!

  19. Απάντηση

    Όλγα καλώς ήρθες!! Κι εγώ σε ευχαριστώ!!

  20. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή
    Και τώρα η γνώμη του … «ειδικού» :))
    Μακαρόνια φούρνου με κιμά, κανελόνια με κιμά, λαζάνια τάρτες με κιμά, κριθαράκι με κρέας, κρεατόπιτες, πίτσες: ελαφρύ κόκκινο (πχ Αγιωργίτικο) ή κόκκινο αρωματικό(π.χ. Syrah).
    Γενικότερα, τα λευκά ή κόκκινα κρέατα και οι κιμάδες που μαγειρεύτηκαν με κρασί, συνοδεύονται με κρασί της ίδιας κατηγορίας ή το κρασί που χρησιμοποιήθηκε στη σάλτσα. Αυτό αποτελεί βασικό κανόνα, αλλά όπως λέει και η φίλη μου η Ιωάννα, οι κανόνες είναι για να παραβαίνονται…
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

  21. Απάντηση

    Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ, κάθε φορά που διαβάζω ανάρτηση σου πέραν του ότι όλες είναι καταπληκτικές, οι προτάσεις σου για το κρασί με εντυπωσιάζουν!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode