Γλυκό σταφύλι φράουλα

από
CE-A3-CF-84-CE-B1-CF-86-CF-8D-CE-BB-CE-B9-CF-86-CF-81-CE-AC-CE-BF-CF-85-CE-BB-CE-B1-3

Αυτές τις μέρες μιλήσαμε για δύσκολα για αγχολυτικά κ.λ.π. είχα πει λοιπόν ότι ακόμη δεν σας έδωσα τα δύσκολα, τώρα ήρθε η σειρά τους.
Στη λαϊκή αγορά, μιας κι είμαι φανατική επισκέπτης, έχω φίλους που προμηθεύομαι κάθε τι που θέλω. Όταν λοιπόν είπα στη φίλη μου την Πωλίνα τι θα κάνω με τα σταφύλια που αγόρασα αμέσως αναφώνησε ¨εγώ κουράστηκα ήδη”. Μήπως είχε δίκιο;;
Θα φτιάξω λοιπόν φράουλα σταφύλι γλυκό με τον πολύ παραδοσιακό τρόπο. Λίγο δύσκολο μιας και το ξεφλουδίζω και βγάζω τα κουκούτσια αλλά αξίζει τον κόπο.

Γλυκό σταφύλι φράουλα

Συστατικά
  

  • 1250 γρ σταφύλια ποικιλία φράουλα
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας προαιρετικό
  • 1 λεμόνι μικρό το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα σταφύλια κι αφαιρούμε τις ρώγες από τα τσαμπιά.Με λεπτό μαχαιράκι ξεφλουδίζουμε τις ρώγες κι αμέσως με μια φουρκέτα αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια (έχει συνήθως από 2 έως 4).Θα πάρουμε τελικά 1 κιλό καθαρισμένες ρώγες.
  • Τις τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη και τις αφήνουμε για 12-24 ώρες.
  • Την επομένη βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια και βράζουμε για 10 λεπτά ξαφρίζοντας περιοδικά.
  • Μεταφέρουμε τις ρώγες σε ένα μπολ με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι. Έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί.
  • Επαναφέρουμε τις ρώγες στην κατσαρόλα προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε εκεί για ακόμη 5 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από την εστία και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για τα επόμενα 20 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο εισχωρεί σιρόπι στις ρώγες και διατηρούν το σχήμα τους. Βασική προϋπόθεσή είναι να μην έχουμε βράσει πολύ το σταφύλι γιαυτό το αφαιρούμε κατά τη διάρκεια του δεσίματος του σιροπιού.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.

Στο βιντεάκι μπορείτε να δείτε πως ξεφλουδίζουμε τις ρώγες και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • elen
    • 8 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Γειά στα χεράκια σου Ξανθή και μπράβο για την μεγάλη σου υπομονή!!! Η αξία αυτού του γλυκού είναι ανεκτίμητη με τόσο κόπο!!! Μπράβο σου!!! Πήρα το κερασματάκι μου:)

    • kiki
    • 8 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Έφτιαξα πέρυσι και καθάρισα πόση ώρα τα κουκούτσια. Είναι όμως κλάσεις ανώτερο από τη σουλτανίνα! και φυσικά δεν έβγαλα τα φλούδια! χαχα!

  1. Απάντηση

    elen σε ευχαριστώ πολύ, μπράβο που κεράστηκες!! Ήταν και μια μορφή εκτόνωσης η όλη διαδικασία.

  2. Απάντηση

    Κική κι εγώ πέρσι χωρίς ξεφλούδισμα το έκανα και μάλιστα έχω ακόμη ένα βαζάκι(συλλεκτικό χαχαχα)
    Δεν μπορώ εγώ όμως να κρίνω πιο είναι το καλύτερο δεν θα είμαι αμερόληπτη, μπορώ να κατηγορήσω τα παιδιά μου;;

  3. Απάντηση

    Χαρά στο κουράγιο σου βρε Ξανθή μου!!
    Κι επειδή εγώ είμαι δηλωμένη τεμπέλα, κι ένα απλό γλυκό σταφύλι με σταφίδα κάνω όλο κι όλο, ερχομαι να κεραστώ από το δικό σου πεντανόστιμο γλυκάκι!!

  4. Απάντηση

    Χαρά στο κουράγιο σου Ξανθή.
    Εγώ δεν το κάνω με τίποτα.Μπορεί να είναι τέλειο, αλλά τα χεράκια μου τα θέλω. Γι’ αυτό θα κεραστώ από δω.
    Γεια στα χεράκια σου χρυσοχέρα μου.
    Φιλιά.

    • gasteroplix
    • 8 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    το δικό μου το πήρε όλο η κόρη μου στο ξενοδοχείο κι έτσι δε μπαίνω πια στον πειρασμό να το φάω όλο!!!!!!
    και του χρόνου, γεια στα χέρια σου

  5. Απάντηση

    πω πω κι εγώ πτώμα έγινα! τι να πω…χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σου!
    αυτό δεν είναι γλυκό, έργο τέχνης είναι ~ δεν τολμώ να κεραστώ μην το χαλάσω…

  6. Απάντηση

    Έλενα ε όχι και τεμπέλα με τόσες ωραίες συνταγές!!!
    Ευχαριστώ πολύ.

  7. Απάντηση

    Λίαν εσύ έχεις ένα λόγο παραπάνω να μην το φτιάχνεις μη νομίζεις κι εγώ μόνο ένα κιλό έφτιαξα αυτή τη φορά!

  8. Απάντηση

    gasteroplix ευχαριστώ πολύ μη νομίζεις ότι εγώ το τρώω ακόμη από το περσινό υπάρχει.

  9. Απάντηση

    Μπέττυ κεράσου και μη σε νοιάζει για φάγωμα είναι!!!

  10. Απάντηση

    Τι να πω για το βιντεάκι σου Ξανθούλα μου ? ε τι μπορώ να πω εκτός απο συγχαρητήρια!!!

    Δεν εχω φτιάξει ποτέ φράουλα γλυκό, λες να επιχειρήσω ? θα δείξει ! και αν όχι, εσένα βρε Ξανθουλι μου τι σε έχω? όταν βρεθούμε θα πάρω το βαζάκι μου !!!! χιχιχιχιιχ!

    καλό σ/κ

  11. Απάντηση

    Μαράκι πέρσι πήρες με ακαθάριστες ρώγες φέτος με καθαρισμένες!!χαχαχα
    Φιλάκια

Γράψτε απάντηση στο Λίνα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode