Γλυκό σταφύλι φράουλα


Αυτές τις μέρες μιλήσαμε για δύσκολα για αγχολυτικά κ.λ.π.είχα πει λοιπόν ότι ακόμη δεν σας έδωσα τα δύσκολα, τώρα ήρθε η σειρά τους.
Στη λαϊκή αγορά, μιας κι είμαι φανατική επισκέπτης, έχω φίλους που προμηθεύομαι κάθε τι που θέλω. Όταν λοιπόν είπα στη φίλη μου την Πωλίνα τι θα κάνω με τα σταφύλια που αγόρασα αμέσως αναφώνησε ¨εγώ κουράστηκα ήδη”. Μήπως είχε δίκιο;;
Θα φτιάξω λοιπόν φράουλα σταφύλι γλυκό με τον πολύ παραδοσιακό τρόπο.
Τα υλικά που θα χρειαστώ είναι :
Τραγανά σταφύλια με μεγάλες ρώγες, ποικιλίας φράουλα


Ζάχαρη
Βανίλια
Χυμό λεμονιού

Η διαδικασία λίγο δύσκολη
Πλένω καλά τα σταφύλια κι αφαιρώ τις ρώγες από τα τσαμπιά.
Με λεπτό μαχαιράκι ξεφλουδίζω τις ρώγες κι αμέσως με μια φουρκέτα αφαιρώ προσεκτικά τα κουκούτσια (έχει συνήθως από 2 έως 4).
Δείτε το μικρό βιντεάκι.

Για να πάρω 1 κιλό καθαρισμένες ρώγες χρειάστηκα 1250γρ σταφύλια και
1 1/2 ώρα καθάρισμα.


Σε κατσαρόλα τοποθέτησα τις ρώγες με 500 γρ. ζάχαρη κι άφησα για μια νύχτα.


Την επομένη έβρασα το γλυκό για 10 λεπτά. ξάφρισα ελαφρά, και αφαίρεσα τις ρώγες σε ένα μπόλ.
Συνέχισα το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμη και έλεγξα για το δέσιμο του σιροπιού.
Πρόσθεσα πάλι τις ρώγες στο σιρόπι μαζί με ένα καψάκι σκόνη βανίλιας και το χυμό ενός μικρού λεμονιού, έκλεισα το μάτι της κουζίνας,και συνέχισα το βράσιμο στο ήδη ζεστό μάτι της κουζίνας για 5 λεπτά.
Καθ΄όλη τη διάρκεια του βρασμού κουνούσα την κατσαρόλα περιστροφικά κι αυτό συνεχίστηκε και για τα επόμενα 30 λεπτά μετά το βρασμό.
Μ’ αυτό τον τρόπο το σιρόπι εισχωρεί μέσα στις ρώγες του σταφυλιού, και δεν ζαρώνουν.
Βασική βέβαια προϋπόθεσή είναι να μην έχουμε βράσει πολύ το σταφύλι γιαυτό το αφαιρούμε κατά τη διάρκεια του βρασμού του σιροπιού.
Ίσως σας κούρασα με αυτή την ανάρτηση αλλά μπορείτε να κάνετε το γλυκό και με ευκολότερες διαδικασίες, δηλαδή να μην ξεφλουδίσετε ή κι ακόμη να μην αφαιρέσετε τα κουκούτσια, δική σας επιλογή.
Όπως κι αν το κάνετε θα έχετε ένα γλυκό σπιτικό από τα χεράκια σας!!

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

14 Σχόλια

  1. Ο/Η elen λέει:

    Γειά στα χεράκια σου Ξανθή και μπράβο για την μεγάλη σου υπομονή!!! Η αξία αυτού του γλυκού είναι ανεκτίμητη με τόσο κόπο!!! Μπράβο σου!!! Πήρα το κερασματάκι μου:)

  2. Ο/Η kiki λέει:

    Έφτιαξα πέρυσι και καθάρισα πόση ώρα τα κουκούτσια. Είναι όμως κλάσεις ανώτερο από τη σουλτανίνα! και φυσικά δεν έβγαλα τα φλούδια! χαχα!

  3. Ο/Η Ξανθή λέει:

    elen σε ευχαριστώ πολύ, μπράβο που κεράστηκες!! Ήταν και μια μορφή εκτόνωσης η όλη διαδικασία.

  4. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Κική κι εγώ πέρσι χωρίς ξεφλούδισμα το έκανα και μάλιστα έχω ακόμη ένα βαζάκι(συλλεκτικό χαχαχα)
    Δεν μπορώ εγώ όμως να κρίνω πιο είναι το καλύτερο δεν θα είμαι αμερόληπτη, μπορώ να κατηγορήσω τα παιδιά μου;;

  5. Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Χαρά στο κουράγιο σου βρε Ξανθή μου!!
    Κι επειδή εγώ είμαι δηλωμένη τεμπέλα, κι ένα απλό γλυκό σταφύλι με σταφίδα κάνω όλο κι όλο, ερχομαι να κεραστώ από το δικό σου πεντανόστιμο γλυκάκι!!

  6. Ο/Η Λίνα λέει:

    Χαρά στο κουράγιο σου Ξανθή.
    Εγώ δεν το κάνω με τίποτα.Μπορεί να είναι τέλειο, αλλά τα χεράκια μου τα θέλω. Γι’ αυτό θα κεραστώ από δω.
    Γεια στα χεράκια σου χρυσοχέρα μου.
    Φιλιά.

  7. Ο/Η gasteroplix λέει:

    το δικό μου το πήρε όλο η κόρη μου στο ξενοδοχείο κι έτσι δε μπαίνω πια στον πειρασμό να το φάω όλο!!!!!!
    και του χρόνου, γεια στα χέρια σου

  8. Ο/Η Betty's Cuisine λέει:

    πω πω κι εγώ πτώμα έγινα! τι να πω…χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σου!
    αυτό δεν είναι γλυκό, έργο τέχνης είναι ~ δεν τολμώ να κεραστώ μην το χαλάσω…

  9. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Έλενα ε όχι και τεμπέλα με τόσες ωραίες συνταγές!!!
    Ευχαριστώ πολύ.

  10. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Λίαν εσύ έχεις ένα λόγο παραπάνω να μην το φτιάχνεις μη νομίζεις κι εγώ μόνο ένα κιλό έφτιαξα αυτή τη φορά!

  11. Ο/Η Ξανθή λέει:

    gasteroplix ευχαριστώ πολύ μη νομίζεις ότι εγώ το τρώω ακόμη από το περσινό υπάρχει.

  12. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Μπέττυ κεράσου και μη σε νοιάζει για φάγωμα είναι!!!

  13. Ο/Η Maria B. λέει:

    Τι να πω για το βιντεάκι σου Ξανθούλα μου ? ε τι μπορώ να πω εκτός απο συγχαρητήρια!!!

    Δεν εχω φτιάξει ποτέ φράουλα γλυκό, λες να επιχειρήσω ? θα δείξει ! και αν όχι, εσένα βρε Ξανθουλι μου τι σε έχω? όταν βρεθούμε θα πάρω το βαζάκι μου !!!! χιχιχιχιιχ!

    καλό σ/κ

  14. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Μαράκι πέρσι πήρες με ακαθάριστες ρώγες φέτος με καθαρισμένες!!χαχαχα
    Φιλάκια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *