Μαρμελάδες σύκου


Ο καλός μας φίλος Γ.Π. προχτές το πρωί μας έφερε ένα μεγάλο ταψί με σύκα, από δικές του συκιές στη Σταμάτα, που ευτυχώς γλύτωσαν από την πύρινη λαίλαπα!

Πρώτη φορά μαρμελάδα σύκου έχω κάνει στη Λήμνο πριν χρόνια όταν είχαμε επισκεφτεί φίλους. Στη Λήμνο λοιπόν υπάρχουν πολλές συκιές και τα σύκα δεν τα μαζεύει κανείς. Οπότε εμείς είχαμε μάθει όλες τις συκιές με τα καλύτερα σύκα και μαζεύαμε τα κιλά!!
Χτες έκανα τριών ειδών μαρμελάδα σύκου,κάθε μια και μια ιστορία.
Η πρώτη είναι κλασική μαρμελάδα όπως κάνω κάθε χρόνο, τη δεύτερη μου τη διηγήθηκε η εξαδέλφη μου από την Πάρο και την τρίτη τη διάβασε η κόρη μου σε ένθετο μεγάλης εφημερίδας.
Κι όπως εγώ δεν σταματώ να πειραματίζομαι τις έφτιαξα όλες. Θα σας πω στο τέλος και για τα αποτελέσματα γιατί όταν πειραματιζόμαστε πρέπει να λέμε και την αλήθεια του πειράματος!!
Έτσι θα έχω αρκετή να φτιάχνω την αγαπημένη μας πασταφλώρα που σύμφωνα με τη μαρτυρία πολίτισσας παλιάς νοικοκυράς η γνήσια πασταφώρα είναι με μαρμελάδα σύκου.

Πάμε λοιπόν στην πρώτη κι επειδή τα υλικά μου ήταν πολλά σας δίνω αναλογίες.
Υλικά
1 κιλό σύκα ώριμα ( βάρος καθαρισμένα )
750 γρ ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα.


Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε τα σύκα εναλλάξ με τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.

Αφήνουμε να σταθεί για 12 ώρες και ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα ανακατεύοντας περιοδικά γιατί η μαρμελάδα αυτή κολλάει εύκολα. Προσοχή στο ανακάτεμα γιατί πηδάει κιόλας κι είναι πολύ εύκολο να καούμε. Καλό είναι όταν ανακατεύουμε να έχουμε κουτάλα ξύλινη με μακρύ χέρι και να φοράμε και γάντι κουζίνας.
Μόλις έχει δέσει η μαρμελάδα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά.
Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε με ρούμι, κονιάκ ή τζίτζερ.
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κι αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Αν τα σύκα σας είναι πολύ γλυκά ή δεν θέλετε πολύ γλυκιά τη μαρμελάδα μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη, δηλαδή 1 κιλό φρούτα 1/2 κιλό ζάχαρη.

Μαρμελάδα σύκου με κρασί
Υλικά
1 κιλό σύκα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο καλό κρασί
1 ξυλαράκι κανέλας
750 γρ ζάχαρη
το ξύσμα και το χυμό από μισό λεμόνι
Διαδικασία
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά κι αφήνουμε να σταθούν για 6 ώρες


Αφαιρούμε το ξύλο της κανέλας και βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει.
Ανακατεύουμε περιοδικά όπως και στην προηγούμενη με προσοχή!! Μη μου πείτε ότι δεν σας το είπα!!
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Γλυκόξινη μαρμελάδα σύκου
Υλικά
350 mL ξύδι κόκκινο
200 γρ μαύρη ζάχαρη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού τζίτζερ
1 1/2 κουτ. γλυκού λιναρόσπορο
1 ξύλο κανέλας
1 κουτ. γλυκού αλάτι
ξύσμα από μισό λεμόνι
500 γρ σύκα ώριμα κομμένα στα τέσσερα
Διαδικασία
Τοποθετούμε τα υλικά εκτός από τα σύκα σε κατσαρόλα και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά.

Μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση κι αφήνουμε να βράζει μέχρι να μείνει περίπου το 1/3 του αρχικού.
Προσθέτουμε τα σύκα τα οποία πρέπει να είναι αρκετά μαλακά και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να βράσει για περίπου 30-35 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
Διατηρείται περίπου 3 βδομάδες στο ψυγείο.
Σερβίρεται με αλμυρά μπισκότα και σκληρά τυριά.
Εμείς την δοκιμή την κάναμε με γραβιέρα Κρήτης που μας έστειλε η Λίνα.


Και τώρα ο απολογισμός.
Η κλασική μαρμελάδα έγινε όπως πάντα καλή, η μαρμελάδα με το κρασί κι αυτή εξαιρετική!!
Η γλυκόξινη όμως παρότι εγώ δεν έβαλα κι όλη την προτεινόμενη ποσότητα ξυδιού, η παρουσία του είναι πολύ έντονη. Θα πρέπει να πειραματιστώ εκ νέου αλλά σύκα δεν υπάρχουν άλλα.
Ευτυχώς που η ποσότητα είναι μικρή, αλλά για μια φορά ακόμη απογοητεύομαι από τις προτεινόμενες ποσότητες σε διάφορα ένθετα και περιοδικά!!

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

15 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Betty's Cuisine λέει:

    Καλη σου μέρα Ξανθή, υπέροχες φαίνονται οι μαρμελάδες σου, το σύκο είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φρούτο…Μαρμελάδα όμως δεν το έχω φτιάξει ποτέ, δυστυχώς μόνο αγοραστά τρώμε οπότε οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες…πάντως και η πρώτη και η δεύτερη μου άρεσαν πολύ, για την τελευταία δεν ξέρω, λίγο περίεργα τα υλικά για μαρμελάδα…

  2. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    Καλημέρα Μπέττυ,κι εγώ δεν θα αγόραζα σύκα για μαρμελάδα τη βρίσκω πολύ ακριβή υπόθεση!!
    Όσο για την τελευταία ανήκει στα chutney, έχω ξανακάνει με άλλα φρούτα πέρσι και βγήκε πολύ ωραίο.
    Σίγουρα φταίνε οι αναλογίες, οι περσινές ήταν από εγγυημένο περιοδικό και γράφουσα!!!
    Σε ευχαριστώ!!

  3. Avatar Ο/Η gasteroplix λέει:

    γεια στα χέρια σου Ξανθή, οι δικοί
    δεν αγαπούν τη μαρμελα΄δα σύκο, η μαμά μου όσο ήταν μικρά τα παιδιά την έβαζε σε τάρτες και γεμιστά μπισκότα για να τελειώσει, οπότε δε μπαίνω στον κόπο, άσε που αν έχω νόστιμα σύκα αποκλείεται να περισσέψουν για μαρμελάδα!!!
    η τρίτη εκδοχή είναι έχει ξινή γεύση, διότι προορίζεται για παρασκευή φαγητών με κρέατα και όχι για πρωινό. αυτές τις μαρμελάδες τις τρώνε οι δικοί μου διότι μαζί με το κρέας δε πολυφαίνεται το φρούτο, σαφώς το ξίδι είναι και θέμα γούστου, αλλά παίζει ρόλο και η ποιότητα ξιδιού που χρησιμοποιούμε.
    τέτοια ωραία σύκα, μακάρι να είχα τώρα μια γαβάθα, δεν έφαγα ιδιαίτερα νόστιμα σύκα φέτος και έχω απωθημένο!!!!!!!

  4. Avatar Ο/Η iwanna λέει:

    Επειδή οι συκιές μου είναι μικρες ακόμα δεν μένουν σύκα για μαρμελάδα -μη σου πω δεν φτάνουν κιόλας- οπότε θα τρώω με τα μάτια τις δικές σου χρυσοχέρα μου!

  5. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    gasteroplix σίγουρα δεν είναι για πρωινό και το ξέρω καλά μιας κι έχω φτιάξει πολλών ειδών chutney αλλά σε αυτή το ξύδι είναι πολύ.
    Αμ κι εγώ καλά να πάθω αφού ακολούθησα τη συνταγή κι όχι την εμπειρία μου από άλλα.
    Για τα σύκα φέτος έχεις δίκιο κάτι έχουν εγώ έχω μαζέψει από πολλές κι ο φίλος μας το ίδιο είπε.

  6. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    Ιωάννα έχει αρκετή μαρμελάδα σύκου ίσως προλάβεις!!!

  7. Avatar Ο/Η Λίνα λέει:

    Ξανθή μου έχω μείνει άφωνη για το πόσες μαρμελάδες μπορείς να κάνεις με τα σύκα. Όσο για την τελευταία, έχω μία επιφύλαξη αλλά δεν το αποκλείω να είναι και νόστιμη.
    Πάντως εμείς φέτος δεν έχουμε φάει ούτε ένα σύκο. Πρώτη φορά έτσι και τα βλέπω στην φωτογραφία και μου έρχεται να ορμήσω.Χιχι

    Και του χρόνου λοιπόν με υγεία.

  8. Avatar Ο/Η gasteroplix λέει:

    φέτος είχαμε πολλές βροχές και τα καλά σύκα είναι τα άνυδρα, οπότε για φέτος δε βλέπω να τρώμε σύκα της προκοπής

  9. Avatar Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Εμείς πάλι φέτος ευχαριστηθήκαμε ωραία σύκα!!
    Ξανθή μου εγώ που έχω δοκιμάσει μαρμελάδα από τα χεράκια σου, δεν αμφιβάλλω καθόλου για την νοστιμιά της!
    Καλή βδομάδα!

  10. Avatar Ο/Η Maria B. λέει:

    Τι να πω εγω για τις μαρμελάδες σου ! εαν υπήρχε βραβείο της μαρμελάδας στην μπλοκόσφαιρα εσύ θα το κέρδιζες και με διαφορά απο τον δεύτερο !!!

    Θαυμασα ομως και το Ρεθυμνιώτικο το κεντητό στην πρώτη φωτο. Εχω ακριβώς το ίδιο, μέχρι και τα χρώματα, το είχα φτιάξει καπου ανάμεσα το 1972-1976 !!! όταν ήμουν δηλαδή όσο είναι η κόρη μου σήμερα !!! αχ βρε Ξανθούλα μου τι μου θύμησες !! καθόμασταν έξω στά πεζοδρόμια και κεντάγαμε !!!! Ο Πειραιάς ώς γνωστόν ήταν μια τεράστια γειτονιά και όλοι καθόντουσαν έξω στα πεζοδρόμια όπως στην επαρχία !!!

    καλό βραδυ!!

  11. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    Μαράκι καλό βράδυ και σε σένα!!
    Μη μαρτυράς πόσο είναι η κόρη σου σήμερα και φανερώσουμε τα χρόνια αν κι εγώ μάλλον είμαι πολύ μεγαλύτερη σου!!
    Δε θυμάμαι πότε το κέντησα ακριβώς αυτό το σεμέν και τυχαία το ανακάλυψα προχτές.
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια για τις μαρμελάδες, είναι μεράκι όμως τίποτα άλλο.

  12. Avatar Ο/Η kiki λέει:

    Εκανα κι εγώ λίγη μαρμελάδα σύκο. Με εντυπωσίασαν οι 2 τελευταίες, αλλά συμφωνώ μαζί σου, ότι πολλές φορές τα περιοδικά λένε ό,τι θέλουνε. Το έχω συζητήσει με πολλές μαγείρισσες. Βέβαια, είναι και θέμα γούστου να αρέσει κάτι σε κάποιον…
    Καλοφάγωτες!

  13. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    Κική δεν ξέρω αν έχουμε μιλήσει και μαζί για το θέμα των αναγραφομένων αναλογιών στα διάφορα ένθετα ή και περιοδικά.
    Αυτή την φορά την πάτησα πολύ γιατί παρόλο που δεν έβαλα την αναγραφομένη ποσότητα ξυδιού πάλι είναι πολύ έντονη η παρουσία του, σκέψου να έβαζα 2 1/2 κούπες που έλεγε, έλεος!!
    Πιστεύω ότι μεταφράζουν από ξένες δημοσιεύσεις και μεταφράζουν λάθος δεν εξηγείτε αλλιώς.
    Αν έχεις σύκα δοκίμασε αυτή με το κρασί αξίζει.
    Φιλιά

  14. Avatar Ο/Η cook λέει:

    αυτης της μαρμελαδας της πανε επισης εξαιρετικα τα σπορακια απο ενα κλαρακι βανιλιας…για μενα συμπληρωνουν ιδανικα της γευση του συκου..και η αρμπαροριζα επισης ταιριαζει,μα μου κανει περισσοτερο για γλυκο του κουταλιου

  15. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    cook σίγουρα θα ταιριάζει η βανίλια αλλά εγώ προτιμώ να έχω απόλυτα τη γεύση του φρούτου και γιαυτό σπάνια αρωματίζω. Οι προτάσεις πάντα όμως υπάρχουν για τις προτιμήσεις των άλλων.
    Ευχαριστώ πολύ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *