Αχλάδι γλυκό του κουταλιού


Μετά από τα φαγητά μας νομίζω ότι ήρθε η ώρα ενός γλυκού.
Στην επιστροφή μας από τις μικρές μας διακοπές επισκεφτήκαμε λαϊκή επαρχιακής πόλης.
Εκεί βρήκα αυτά τα αχλάδια, αν και θα ήθελα πιο μικρά κι έτσι έφτιαξα το γλυκό.
Τα υλικά μας
Αχλάδια μικρά αγουρωπά 1 1/2 κιλό (βάρος μετά το καθάρισμα)
1250 γραμ ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι ξινό
Χυμό από τρία λεμόνια
Αρμπαρόριζα ή βανίλια (προαιρετικά)
Διαδικασία
Πλένουμε τα αχλάδια και τα καθαρίζουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες.

Αν είναι πολύ μικρά αφαιρούμε το εσωτερικό τους με το ειδικό εργαλείο, διαφορετικά τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα σκληρά μέρη.


Τα τοποθετούμε σε μεγάλη λεκάνη με νερό που έχουμε διαλύσει το ξινό και το χυμό από δύο λεμόνια. Αφήνουμε για 1- 2 ώρες.


Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη, βράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε τα αχλάδια αφού τα έχουμε σουρώσει και βράζουμε για 20- 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια. Ελέγχουμε με πιρούνι και αν τρυπιούνται σταματάμε το βρασμό.
Αφήνουμε για 24 ώρες σκεπασμένα με πετσέτα κουζίνας.
Αφαιρούμε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει.
Προσθέτουμε ξανά τα αχλάδια και το χυμό ενός λεμονιού και ένα από τα αρωματικά εάν τα χρησιμοποιήσουμε.
Μόλις αρχίσει το γλυκό να βράζει ξανά,κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Επισήμανση 
Πριν αρχίσετε τη διαδικασία διαβάστε προσεκτικά την ανάρτηση με τις τεχνικές θα βοηθήσει.

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

14 Σχόλια

  1. Ο/Η big mama λέει:

    Εσύ παιδί μου είσαι χρυσοχέρα! Μπράβο! Καλημέρα!

  2. Ο/Η Λίλα λέει:

    Καταπληκτικό μου φαίνεται, αν και δεν έχω φτιάξει ποτέ μπήκα σε πειρασμό.

  3. Ο/Η gasteroplix λέει:

    αγαπημένο γλυκάκι, εγώ διαλέγω μικρή ποικιλία και το βάζω ολόκληρο το αχλαδάκι, αυτό και το φιρίκι μ’ αρέσουν διότι είναι ιδιαίτερα γλυκάκια

  4. Ο/Η Ξανθή λέει:

    big mama καλημέρα,ευχαριστώ πολύ!!
    Απλά συνεχίζω την παράδοση με τα γλυκά του κουταλιού.

  5. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Λίλα καιρός να το δοκιμάσεις αρκει να βρείς αχλαδάκια κατάλληλα

  6. Ο/Η Ξανθή λέει:

    gasteroplix κι εγώ για μικρά πήγαινα αλλά δυστυχώς δεν βρήκα, και στην Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση με τίποτα,ακόμη και για το φιρίκι δύσκολα τα πράγματα. Φέτος επειδή έχω ένα λόγο παραπάνω να φτιάξω φιρίκι σκέπτομαι να κάνω παραγγελία σε παραγωγό του Βόλου να μου στείλει.
    Ευχαριστώ πολύ!!

  7. Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Ε ναι, ένα γλυκάκι επιβάλλεται μετά από τόσα φαγητά!!
    Από τα αγαπημένα μας γλυκάκια το αχλαδάκι!!

  8. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Έλενα ξέρει τι είναι να θέλεις γλυκό κι αυτό να είναι πανεύκολο, ανοίγεις ένα βάζο, όποιο θέλεις και τρως μια κουταλιά δυο κουταλιές!!!έτσι χωρίς προγραμματισμό!!!
    Φιλάκια

  9. Ο/Η Λίνα λέει:

    Καλημέρα.
    Γεια στα χεράκια σου Ξανθή μου. Φαίνεται τέλειο.
    Φαντάζομαι και την γεύση του.
    Φιλιά.

  10. Ο/Η matina λέει:

    γεια σου Ξανθουλα με τα γλυκακια σου και τα φιογκακια σου.Αψογα!!!.Το συγκεκριμμενο γλυκακι αν και ειναι απο αυτα που μου αρεσουν δεν το εχω φτιαξει ποτε.Τωρα ηρθε η ωρα του.Ευχαριστουμε.

  11. Ο/Η iwanna λέει:

    Πω-πω τι ωραία γλυκάκια θα φάω άμα έρθω στην Αθήνα!

  12. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Ματίνα τρέξε να προλλάβεις τα αχλάδια!!!

  13. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Ιωάννα κάτσε εσύ στη Νάξο κι αμα βρεις τίποτα μετά πες μου!!!χαχαχαχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *