Χυλοπίτες σπιτικές, παραδοσιακές Ρούμελης

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το περάσαμε στο χωριό παρέα με αγαπημένα πρόσωπα, γιορτάσαμε τις Μαρίες αλλά ασχοληθήκαμε και με παραδοσιακά φαγητά και προετοιμασίες για το χειμώνα.
Παρέα με τη μητέρα μου, η οποία διάγει το 89ο έτος της ηλικίας της, φτιάξαμε χυλοπίτες με τη συνταγή της την οποία αφήνει στα παιδιά της τα εγγόνια της τα δισέγγονα αλλά και σε όλους εσάς που μας διαβάζετε.
Στις εναλλασσόμενες φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα βήματα για την παρασκευή τους.

 
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν

3 κιλά αλεύρι σκληρό
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 κιλό κατσικίσιο γάλα
15 χωριάτικα αυγά
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι

Διαδικασία.
Η διαδικασία για άλλους είναι δύσκολη αλλά εγώ τη χαρακτηρίζω σχεδόν εύκολη αν πραγματικά το θέλεις να ασχοληθείς.

Σε σκάφη ζυμώματος τοποθετούμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Δημιουργούμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και στη συνέχεια το γάλα τμηματικά.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ελαστική αλλά όχι πολύ μαλακή ζύμη. Διάρκεια ζυμώματος περίπου 20 λεπτά ή και παραπάνω. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και αφήνουμε σκεπασμένη και με πετσέτα να ξεκουραστεί για 1 έως 1 1/2 ώρα.


Στο μεταξύ τρώμε να έχουμε δύναμη να συνεχίσουμε πιο κάτω!!!!!

Κόβουμε τη ζύμη σε μεγαλούτσικα μπαλάκια κι αρχίζει το άνοιγμα των φύλλων με τη βοήθεια νισεστέ.Το πάχος των φύλλων δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό αλλά ούτε και πολύ χοντρό.
Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε καθαρά σεντόνια που έχουμε στρώσει σε κρεββάτια. Αφήνουμε απλωμένα, ελέγχοντας για περίπου μισή ώρα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δεν πρέπει να ξεραθούν πολύ αλλά ούτε να κολλάνε μεταξύ τους.
Μόλις τα φύλλα είναι έτοιμα αρχίζουμε το κόψιμο. Διπλώνουμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρές λωρίδες και μετά σε μικρά κομματάκια ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σε κάποια μέρη της πατρίδας μας τις κόβουν σε πολύ μικρά κομματάκια αλλού πάλι σε μεγάλες στενές λωρίδες.
Απλώνουμε τις χυλοπίτες μας πάλι στα σεντόνια και τις αφήνουμε για 2 έως 4 ημέρες (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) ανακατεύοντας προσεκτικά.


Μαζεύουμε τις χυλοπίτες σε σακουλάκια από ύφασμα ή σε γυάλινα βάζα και αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό σημείο.

Για όσους φαίνεται δύσκολη η όλη διαδικασία προτείνω να μοιράσετε τα υλικά σε τρεις δόσεις, να κάνετε το ζύμωμα σε αρτοπαρσκευαστή ή σε κάδο μίξερ με γάντζο και να συνεχίσετε την υπόλοιπη διαδικασία σταδιακά.
Επίσης όσοι έχετε μηχανή ζυμαρικών και έεχτε την άνεση των χειρισμών της μπορείτε το άνοιγμα του φύλλου να το κάνετε με αυτή.
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

You may also like...

31 Σχόλια

  1. Ο/Η Panoptis λέει:

    Εμένα η πεθερά μου είναι απο Αμφιλοχία. Έτσι ακριβώς φτιάχνει τις χυλοπίτες μικρά κομματάκια.Το χειμώνα του “δίνουμε και καταλαβαίνει”,όταν κάνει κρύο..

  2. Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Μπράβο στην μανούλα που παρά την ηλικία της εξακολουθεί και “δημιουργεί”, αλλά και στους απογόνους που συνεχίζουν τις νοστιμιές της:)

  3. Ο/Η dhmhtra λέει:

    Καλημέρα και φιλιά.
    Δεν έχω χρόνο ούτε να φτιάξω χυλοπίτες αλλά ούτε και να τις μαγειρέψω.

  4. Ο/Η iwanna λέει:

    Απαιχτη η θεία μου και στα 89της αλλά και η τεχνολογία με τα slides !τι να πω!όσο για τις χυλοπίτες πολύ ωραίες αλλά έχω χρόνια να κάνω μόνη μου.Καλοφάγωτες!

  5. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Πανόπτη εμείς τις τρώμε με κοτόπουλο στη γάστρα ή σκέτες με τυρί.Αμφιλοχία κι αυτή κοντινή είναι!

  6. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Έλενα σε ευχαριστούμε, όλη η διαδικασία φέτος έγινε για να ευχαριστήσουμε τη μανούλα γιατί ποιος ξέρει για πόσο θα είναι ακόμη κοντά μας!!

  7. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Δήμητρα εσείς εκεί έχετε κάτι πολύ ωραία ζυμαρικά όπως οι δικές μας χυλοπίτες με μανιτάρια ή κάποιο άλλο υλικό μέσα που τα έχω δοκιμάσει κι είναι πεντανόστιμα!!

  8. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Ιωάννα η θεία σου άπαιχτη και σε άλλα θέματα όπως ξέρεις!!!
    Αλλά θα φτάσουμε κι εμείς άραγε στην ηλικία της;;
    Όσο για τα slides ας είναι καλά οι βοηθοί!!!

  9. Ο/Η Betty's Cuisine λέει:

    Συγχαρητήρια στην μανούλα σου που σε αυτή την ηλικία έχει τέτοιο κουράγιο και όρεξη να προσφέρει… δεν έχω χρόνο να τις φτιάξω, ξέρω όμως να τις εκτιμήσω δεόντως όταν τις βρω έτοιμες!!!

  10. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Μπέττυ σε ευχαριστούμε!!
    Εγώ φτιάχνω εδώ και τρία χρόνια μόνη μου όχι μεγάλες ποσότητες αλλά για το καλό.
    Τελικά δεν είναι και πολύ μπελάς, αν ανοίγει κανείς φύλλο τη ζύμη μπορεί να τη ζυμώσει και σε μεγάλο μίξερ.

  11. Ο/Η Anonymous λέει:

    πριν απο καποια χρονια ετσι τις φτιαχναμε και εμεις.Τωρα ας ειναι καλα τα ειδικα μαγαζια που τις φτιαχνουν με δικα μας υλικα.Ξανθουλα μου να χαιροσαστε τη μανουλα σας η οποια για τα χρονια της ειναι αστερι.

  12. Ο/Η Anonymous λέει:

    o ανωνυμος= matina

  13. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Ματίνα μου σε κατάλαβα!!
    Σε ευχαριστώ πολύ. Έχω ακούσει για αυτά τα εργαστήρια αλλά όπως ξέρεις εγώ είμαι αλλιώς!!!
    Φιλάκια, έγινε ο γάμος;;;

  14. Ο/Η Λίνα λέει:

    Ωωωωω εγώ εδώ θα μείνω. Από τα πολύ, μα πολύ αγαπημένα μου. Στο έχω πει άλλωστε. Λοιπόν Ξανθή, το αποφάσισα θα τις φτιάξω αλλά με ένα κιλό αλεύρι, για να τα καταφέρω γιατί μεγάλη ποσότητα αποκλείεται.
    Και κάτι που ξέχασα προχθές….να χαίρεσαι την μανούλα σου που γιόρταζε κιόλας.
    Πολλά φιλιά.

  15. Ο/Η big mama λέει:

    Γεια στα χέρια της μανούλας! Δεν φτιάχνω αλλά αγοράζω όπου βρω! Πήρα τώρα από τη Εύβοια, έτσι μικρά κομματάκια!

  16. Ο/Η Maria B. λέει:

    Ξανθούλα μου το ποσο συγκινήθηκα με το ποστ σου δεν λέγεται !!!
    Αχ η γλυκειά σου η μανούλα με τα γλυκά της χεράκια !!! Να είναι καλά Ξανθη μου και να την χαιρόσαστε. Τις φωτογραφίες τις εβαλα στο αρχείο μου, δεν ξερω αν φτιάξω τις χυλοπιτες της αλλά θέλω να την έχω την ώρα που ζυμώνει !!!!!

    σ’ευχαριστώ πολύ !

  17. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Λίνα μου μην κουράζεσαι αφού ξέρεις ότι υπάρχει μερίδιο και για σένα,
    Σε ευχαριστώ για τις ευχές.

  18. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Κική σε ευχαριστώ!!!

  19. Ο/Η Ξανθή λέει:

    big mama στην Εύβοια έχω αγοράσει κι εγώ παλιότερα, μέχρι που μου καρφώθηκε στο μυαλό η παρασκευή τους. Τελικά δεν είναι και πολύ δύσκολο.

  20. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ, η όλη διαδικασία φέτος έγινε στο χωριό προς τιμήν της, που ξέρουμε πόσο θα την έχουμε ακόμη μαζί μας!!

  21. Ο/Η Anonymous λέει:

    προσφατα ειδα ενα κολπο για να μη περιμενεις πολυ. Τα φυλλα μπορεις να τα στεγνωσεις λιγο με το πιστολακι!

  22. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Φίλη φίλε ανώνυμε αν αυτό σε βολεύει μπορείς να το κάνεις, εγώ δεν το συνιστώ. Κατ΄αρχήν ώσπου να ανοίξεις όλα τα φύλλα τα πρώτα έχουν στεγνώσει οπότε δεν κατάλαβα γιατί να βάλουμε το πιστολάκι;;

  23. Ο/Η Katerina ante portas λέει:

    αχ, δανείζεις τη..μαμά σου; 🙂
    Ασπρούλα μου σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή και το όλον πόνημα, τις φωτο βήμα-βήμα αλλά και την πολύτιμη “γνωριμία” της μαμάς σου.
    Πολλά φιλάκια και στις δυο σας!
    (στο διαδίκτυο είχα βρεί και ας υπάρχει ως ιταλική καταγραφή:
    αυτό το βίντεο.

  24. Ο/Η Anonymous λέει:

    ti glykia giagia.Na ths peis pos thn eyxaristoume poly gia thn syntagh,kai kalo xeimona.Fotini

  25. Ο/Η MΑΡΙΝΑ - ΚΡΗΤΗ λέει:

    Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε πόσο καιρό διατηρούνται οι χυλοπίτες σε γυάλινα βάζα;

  26. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Καλησπέρα Μαρίνα, αν τα βάζα σου κλείνουν καλά και τα έχεις σε σχετικά δροσερό μέρος μπορείς να τις διατηρήσεις για πολύ καιρό.
    Εγώ έχω από πέρσι το καλοκαίρι ένα βάζο και δεν έχουν πάθει τίποτα.

  27. Ο/Η ΜΑΡΙΝΑ - ΚΡΗΤΗ λέει:

    Καλό μήνα κα. Ξανθή. Σκοπεύω να επιχειρήσω τις χυλοπίτες την ερχόμενη βδομάδα κι έχω άλλη μια ερώτηση. Το κατσικίσιο γάλα πρέπει να είναι βρασμένο πρώτα κι αφού κρυώσει το βάζεις στο αλεύρι; Ποια είναι η διαδικασία; Επίσης διάβασα κάπου ότι τα σεντόνια/τραπεζομάντηλα που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να τα μουλιάσεις σε γάλα για να μην έχουν μυρωδιά απορρυπαντικού. Ισχύει; Ευχαριστώ για το χρόνο σας

  28. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Καλησπέρα Μαρίνα και σε ευχαριστώ πολύ για την επιλογή της συνταγής.
    Το γάλα αν είναι από κατσίκα του χωριού πάντα το βράζουμε και μετά αφού κρυώσει το χρησιμοποιούμε για οποιαδήποτε χρήση.
    Αν είναι του εμπορίου παστεριωμένο το βάζουμε έτσι σε θερμοκρασία δωματίου.
    Όσο για τα σεντόνια καλό είναι να είναι φρεσκοπλυμένα και χωρίς τη χρήση μαλακτικού. Εγώ αυτή τη διαδικασία ακολουθώ.
    Καλή επιτυχία σου εύχομαι.

  29. Ο/Η mia xara λέει:

    Καλημέρα Ξανθή, πολύ λαχταριστές οι χυλοπίτες, μπράβο σε σένα και τη μαμά σου! Φυλάω τη συνταγή γιατί προς το παρόν δε προβλέπω χρόνο και χώρο εκτέλεσης…ΧΟΧΟ

  30. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Καλημέρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.