share

Προβέντα -ψωμί του γάμου

από
3551734791_1b980bd737

Σε λίγες μέρες ο γιος μου και σύμβουλος του Blog μας θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας μαζί με την καλή προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή τους με ένα άλλο τρόπο.


Στα πάτρια εδάφη μου υπάρχει έθιμο η νύφη γυρίζοντας στο σπίτι μετά το μυστήριο του γάμου να σπάζει την κουλούρα “προβέντα” του γάμου είτε στο κεφάλι της είτε στο γόνατο της και να μοιράζει τα κομμάτια του ψωμιού στους προσκεκλημένους.
Το ίδιο έθιμο έμαθα, με την αφορμή του γάμου ότι τηρείται και σε άλλα κράτη της Ευρώπης.
Για το λόγο λοιπόν της τήρησης των εθίμων η εκλεκτή φίλη μου Αλεξάνδρα μας έφτιαξε το συγκεκριμένο ψωμί βάζοντας όλη την αγάπη της για τους μελλόνυμφους.
Παραχώρησε σε μένα τη συνταγή της και την τεχνική της τα οποία και σας παρουσιάζω.

Τα υλικά 1 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κύβο φρέσκιας μαγιάς ( 50 περίπου γραμμάρια)
1 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο
1 φακελάκι κακουλέ τριμμένο
1 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο1 κουταλιά αλάτι
600 mL χλιαρό νερό

Για τη διακόσμηση
Ζύμη χωρίς τη μαγιά, ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
μέλι
κλωνάρι βασιλικού.
Ας δούμε πώς το φτιάχνει
Σε μεγάλη λεκάνη ή σκάφη ζυμώματος βάζει το αλεύρι και προσθέτει όλα τα υπόλοιπα υλικά
με τη σειρά της αναγραφής τους.


Ζυμώνει καλά τη ζύμη μέχρι να έχει μια μαλακή ζύμη. Σε αυτό το στάδιο ξέρετε οι παλιές νοικοκυρές προσθέτουν αν χρειαστεί λίγο νερό ή λίγο αλεύρι μέχρι να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σύμφωνα με “το όσο πάρει ”
Σκεπάζει τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήνει να μείνει σε κάποιο σχετικά ζεστό σημείο, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


Ξαναζυμώνει τη ζύμη και την τοποθετεί σε ταψί λαδωμένο.

Κι εδώ αρχίζει το στόλισμα.
Από το προηγούμενη μέρα έχει φτιάξει ζύμη χωρίς μαγιά και με τη γνωστή της καλλιτεχνία πλάθει τα στολίδια του γάμου δηλαδή στέφανα, λουλούδια φυλλαράκια ή ότι απαιτούν τα κατά τόπους έθιμα. Τα κρατάει στο ψυγείο σκεπασμένα με σελοφάν.

Αυτά τα φανταστικά στολίδια τα τοποθετεί πάνω από τη ζύμη

κι αφήνει πάλι σκεπασμένο το ταψί μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.

Ψήνει το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις για μια ώρα και 15 λεπτά. Σκεπάζει το ταψί με αλουμινόχαρτο μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, για να μην “αρπάξει” λόγω της περιεκτικότητας ζάχαρης.
Μόλις το βγάζει από το φούρνο το ραντίζει με διάλυμα μελιού με ένα κλαρί βασιλικό.


Αφαιρεί το ψωμί από το ταψί και το αφήνει να κρυώσει καλά.

Είναι έτοιμο για την παρουσίαση στο γάμο.


Για μια ακόμη φορά μέσα από αυτή τη σελίδα ευχαριστώ πάρα πολύ την Αλεξάνδρα και εύχομαι σε όλους ευτυχία σε σας και τα παιδιά σας!

Ενημέρωση 12/7/2013
Η προβέντα ξανάγινε αυτή τη φορά για το γάμο συγγενικού μου προσώπου και ιδού!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Ti oraio psomi…proti fora to blepo! Apo pou einai h paradosi?

    Kala Stefania!

  2. Peter σε ευχαριστώ πολύ.
    Η παράδοση είναι από μέρη της Στερεάς Ελλάδας της Θεσσαλίας και της Κρήτης από όσο εγώ γνωρίζω.
    Όμως αυτή τη φορά θα προσφερθεί σε γάμο που θα τελεστεί στην Πολωνία κι έμαθα ότι κι εκεί υπάρχει μια ανάλογη παράδοση.

  3. η ώρα η καλή στα παιδιά, φαντάζομαι τη συγκίνηση σου μανούλα.

    ψωμί γάμου φτιάχνουμε και στη Μακεδονία, εμείς το σπάμε στο κεφάλι των νεονύμφων την ώρα που βγαίνουν από την εκκλησία, και το μοιραζόμαστε με τον κόσμο που παρακολουθεί το μυστήριο, έθιμο τόσο παλιό που και ο Μέγας Αλέξανδρος στους γάμους του με την Ρωξάνη στη μακρινή Βακτριανή αφού έκοψε με το σπαθί του το ψωμί του γάμου του το μοιράστηκε με την αγαπημένη του Ρωξάνη και με τους καλεσμένους τους.
    φυσικά εμείς το τηρήσαμε και για τις δυο πλευρές αφού η καταγωγή του άνδρα μου είναι από το Δαδί, όπου τα κεντητά ψωμιά είναι παράδοση που ευτυχώς ευλαβικά τηρείται

  4. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε ευχαριστώ πολύ.
    Κοντοπατριώτης ο σύζυγος!!
    Μνήμες που δυστυχώς σήμερα έχουν ξεχαστεί μη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παράδοση.Εμείς θα πρωτοτυπήσουμε, έστω και στο εξωτερικό!!!

    • kiki
    • 12 Ιουλίου 2009

    Με το καλό! Με το καλό! Πανέμορφο το γιορτινό ψωμί! Να ζήσουν και να ευτυχήσουν! Περιμένουμε να μας πεις νέα όταν γυρίσεις!

  5. Κική ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
    Φυσικά και θα έχετε νέα με την επιστροφή.

  6. Η ώρα η καλή, με το καλό να γίνει ο γάμος!!
    Το ψωμί …. εξαιρετικό!!
    Και τα έθιμα που το συνοδεύουν πραγματικά ενδιαφέροντα!
    Καλή βδομάδα!!

    • matina
    • 13 Ιουλίου 2009

    Ξανθουλα να σου ευχηθω και εγω η ωρα η καλη να ζησουν τα παιδια και να εισαστε και εσεις καλα να τα καμαρωνετε.Το συγκεκριμενο ψωμι το ειχα και εγω στο δικο μου το γαμο.Ολη η επιφανεια με σχεδιο< Την ειχα κρατησειγια αρκετα χρονια αλλα καποια στιγμη μου χαλασε.Τωρα στο γαμο της κορης θα ξαναφτιαξομε.Φιλακια

  7. H ώρα η καλή για το ζευγαράκι! Ξανθή μου να τους καμαρώσετε με αγάπη και ευτυχία! Χίλιες ευχές!

    Όσο για το ψωμί δεν έχω λόγια! Πανέμορφο και πεντανόστιμο φαίνεται από την ανάρτηση! Χαίρομαι που κρατάς την παράδοση!
    Ελπίζω μόνο, να μην έχεις προβλήματα στην είσοδό σου στην Πολωνία, με το ψωμί…
    Εδώ στο αεροδρόμιο του Jburg υπάρχει ένα εκπαιδευμένο σκυλάκι που τριγυρνά και μυρίζει τις βαλίτσες που έρχονται από το εξωτερικό. Και το σκασμένο έχει μια μύτη… Τα βρίσκει όλα! Και κατάσχονται-καταστρέφονται επί τόπου! (και το βρωμόσκυλο επιβραβεύεται με λιχουδιές)

  8. Η ώρα η καλή στα παιδιά, Ξανθή!! Το έθιμο υπέροχο, όπως και το ψωμί της Αλεξάνδρας.
    Πάντα χαρές να έχετε στο σπιτικό σας

  9. Η ώρα η καλή Ξανθή μου. Να ζήσουν και να ευτυχήσουν τα παιδιά.
    Και το ψωμί του γάμου από την Αλεξάνδρα τέλειο.
    Εύχομαι και στην Άρτεμις μια καλή τύχη.
    Φιλιά σε όλους.

  10. That’s beautiful. I’ve never seen anything like it.

    • iwanna
    • 13 Ιουλίου 2009

    Xanthi efxomai eftixia,igia kai agapi sta pedia sou,me to kalo na osu dosei kai i Artemis tin idia xara kai na xareite kai eggonia.Oso gia to psomi milaei mono tou,apla iperoxo.

  11. Έλενα ευχαριστώ πολύ!!!

    Ματίνα σε ευχαριστώ πολύ , ευχές και σε σένα για το γάμο της κόρης σου!!!

    Αγγελική ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, ευτυχώς στην Πολωνία δεν έχει σκυλάκι διφορετικά θα έχανα δύο βαλίτσες!!!

    gravakis ευχαριστώ πολύ χαρές εύχομαι και στο δικό σας σπιτικό!!!

  12. Λίνα σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!
    Καλή τύχη σε όλα τα παιδιά της γης!!!

    cupcake.gr ευχαριστώ πολύ είναι ένα ψωμί που δυστυχώς δεν φτιάχνεται σήμερα!!!

    Ιωάννα σε ευχαριστώ και στα παιδιά σου.

  13. Ξανθή…τι ωραίες στιγμές είναι αυτές!
    Να σου ζήσουν τα παιδιά, να είναι ευτυχΙσμένα και κυρίως ΤΥΧΕΡΑ!
    Φιλιά

  14. Η ωρα η καλη να ειναι, με το καλο.Πολυ ομορφο το ψωμι.

  15. Ωωωωω… ,η ώρα η καλή στα παιδιά!!!

    Μου φαίνεται κάτι σαν τσουρέκι;

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  16. Δήμητρα ευχαριστώ πάρα πολύ η ευχή σου ΤΥΧΕΡΑ νομίζω είναι η καλύτερη!!

    Δημιουργία καλως όρισες σε ευχαριστώ πολύ!!

    ΦΥΡΔΗΝ ΜΙΓΔΗΝ σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Το ψωμί πλησιάζει προς τσουρέκι αλλά όχι ακριβώς!!

  17. Ξανθούλα μου !!!! δεν είχα προσβαση αυτές τις μέρες στο νετ και δεν μπόρεσα να σου ευχηθώ πιο μπροστά. Τώρα που έχει γίνει ο γάμος θέλουμε να μας κάνεις μια λεπτομερέσταστη περιγραφή !!!!

    Σου εύχομαι να είναι πάντα αγαπημένοι και ευτυχισμένοι !!!!!!

    και στην κορούλα σου με το καλό !!!

    Υ.Γ. Δεν μου είπες, ο Θάνασης τι λέει που έγινε και επίσημα πεθερός ???

    • Sylvia
    • 15 Οκτωβρίου 2016

    geia sas..thelo na tin ftiaxo gia ton gamo tis filis mou…eimai i koumpara..^_^..kai thelo na rotiso..ta stolidia vgainoun pio leuka gt exoume alipsei me augo to psomi? kai pos ta kolas pano sto psomi?me neraki mono i k ta sproxneis ligo me mia odontoglifida? sas euxaristo poli ek ton proteron..^_^

      • Ξανθή
      • 15 Οκτωβρίου 2016

      Καλημέρα, το χρώμα που παίρνει το ψωμί οφείλεται στη ζάχαρη που περιέχει, όλα τα παρασκευάσματα με ζάχαρη όταν ψήνονται παίρνουν περισσότερο χρώμα από εκείνα που δεν έχουν ζάχαρη. Δεν αλείφουμε με αυγό. Τα στολίδια δεν έχουν ζάχαρη.
      Όσο για το πως τα κολλάς: επειδή έχουν μείνει στο ψυγείο έχουν μια σχετική υγρασία, αν θέλετε βάλτε ελάχιστο νερό και ακουμπήστε τα προσεκτικά πάνω από τη ζύμη.
      Καλή επιτυχία.

Comments are closed.
Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode