Γλυκό του κουταλιού βερίκοκο


Τα γλυκά του κουταλιού είναι η αδυναμία μου και τώρα που υπάρχουν πολλά φρούτα δεν αφήνω τίποτα να πάει χαμένο.
Βιάζομαι κιόλας φέτος δεν μου φτάνει ο χρόνος κι είμαι κάθε μέρα με δυο κατσαρόλες να βράζουν.
Σήμερα θα σας δώσω το βερίκοκο αγαπημένο γλυκό κι όχι πολύ δύσκολο.

Τα υλικά μας.
Για ένα κιλό βερίκοκα μετρίου μεγέθους (ποικιλίας μπεμπέκου) αγουρωπά.
(προσοχή τα βερίκοκα πρέπει να είναι δέντρου κι όχι ψυγείου)


1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό (200ml)
Αμύγδαλα (προαιρετικά)
Χυμό από ένα λεμόνι
Ασβεστόνερο *

* Ασβεστόνερο φτιάχνουμε με δυο τρόπους.
1. Σε μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε 100 γρ άσβεστο ασβέστη και 3 λίτρα νερό, το αφήνουμε για ένα βράδυ, στραγγίζουμε με πυκνό σουρωτήρι και εκεί θα τοποθετήσουμε τα βερίκοκα.
2. Σε 2 λίτρα νερό διαλύουμε 2 κουταλιές σβησμένο ασβέστη ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε και πάλι.

Διαδικασία
Πλένουμε τα βερίκοκα καλά και αφαιρούμε το κουκούτσι .Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μεγάλο καρφί ή ένα λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες.
Σπρώχνουμε το κουκούτσι από τη μεριά του κοτσανιού, κρατώντας σφικτά το φρούτο από την άλλη μεριά, προσεκτικά χωρίς να τραυματίζουμε το φρούτο.

Είναι εύκολο, ελπίζω με αυτό το μικρό βιντεάκι να γίνει πλήρως κατανοητό.

Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε θα φτιάξουμε με αυτά λικέρ.

Ξεφλουδίζουμε τα βερίκοκα με λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Σε μια λεκάνη βάζουμε το ασβεστόνερο και τοποθετούμε μέσα τα βερίκοκα και τα αφήνουμε για μιάμιση ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα την ωρίμανση των φρούτων.
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή με μια πετσέτα.
Αν θέλετε βάλτε στη θέση του κουκουτσιού ένα ελαφρά καβουρντισμένο αμύγδαλο.
Βράζουμε για 10 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα βερίκοκα.


Συνεχίζουμε το βρασμό για άλλα 5-10 λεπτά ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
Αφήνουμε για μια νύχτα. Τα βερίκοκα θα βγάλουν όλο το ζουμί τους .
Την επομένη αφαιρούμε τα βερίκοκα από την κατσαρόλα μεταφέροντας τα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπόλ.
Δένουμε το σιρόπι και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα βερίκοκα και το χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε το γλυκό να πάρει μια δυνατή βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμη ζεστό γεμίζοντας μέχρι πάνω με σιρόπι.
Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα.

Δεν πρέπει να υπάρχει αέρας καθόλου μέσα στα βάζα. Ο λόγος απλός, έτσι το γλυκό μας θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα.
Βέβαια γλυκό δεν πετάμε ποτέ!! Αν το ανοίξουμε κι έχει πιάσει λίγο από πάνω, το αφαιρούμε αυτό το κάτι τις και ξαναβράζουμε το γλυκό.
Αν πάλι όταν το ανοίξουμε έχει ζαχαρώσει, βάζουμε λίγο νεράκι και το ξαναβράζουμε.
Παρατήρηση:
Πριν αρχίσετε τη διαδικασία διαβάστε προσεκτικά την ανάρτηση με τις τεχνικές θα βοηθήσει.
Μετά από πειραματισμούς με θερμόμετρο το συμπέρασμα είναι ότι  το σιρόπι έχει δέσει όταν το θερμόμετρο δείχνει 105-106 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα και φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Ενημέρωση 21/6/2012  
Μετά από  την εμπειρία 12 κιλών φρούτων για φέτος θα προσθέσω μερικές παρατηρήσεις.
Τα βερίκοκα περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού (πιθανόν αυτό να έχει σχέση και με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς ή την ωριμότητα του φρούτου.).
Γιαυτό πιθανόν να παρατηρήσετε ότι περισσεύει σιρόπι στο τέλος κάθε διαδικασίας. Δεν το πετάμε μπορούμε με αυτό να σιροπιάσουμε κάποιο κέικ ή κάποιο άλλο γλυκό.
Υπάρχει πρόταση αξιοποίησης για λικέρ με ίσους όγκους σιροπιού και αλκοολούχου ποτού μαζί με 2-3 κομμάτια γλυκού και μπαχαρικών ( από βιβλίο γλυκών κουταλιού). Δεν το έχω δοκιμάσει και δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα.
Σε καμιά περίπτωση δεν πετάμε όμως το σιρόπι το τοποθετούμε σε καθαρό κι αποστειρωμένο βάζο ή μπουκάλι.
Μην ξεχνάτε ότι διαλέγουμε πολύ αγουρωπά βερίκοκα δέντρου κι όχι ψυγείου.

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

25 Σχόλια

  1. Ο/Η Katerina ante portas λέει:

    Κατατοπιστική και εύκολη συνταγή!
    Ψάχνω για ασβέστη! 😉

  2. Ο/Η ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ λέει:

    μου αρέσει πολύ, είναι
    η σπεσιαλιτέ της μαμάς και της πεθεράς μου, μόνο που δεν καθαρίζουν τη φλούδα, και το κουκούτσι το βγάζουν από τη μεριά του κοτσανιού (χωρίς παραπανίσια τρύπα)

    οι δικοί μου δεν το πολυτρώνε, είναι του κερασιού-βύσσινου-φράουλας, οπότε δεν σκοτώνομαι να το φτιάξω, τη γλύτωσα

    υπέροχο το χρώμα τους, καλοφάγωτο

  3. Ο/Η iwanna λέει:

    krata kai apo afto ena vazaki,please!!!!!!!!!!!!

  4. Ο/Η αχτίδα λέει:

    Δεν μπορεί..εσυ πρέπει να έχεις …συγγένεια με τον άνδρα μου!!! όλο τα ίδια πράγματα κάνετε, φαντάσου να τον είχες άνδρα , θα κάνατε αποθήκη γλυκών και φαγητών.Υπέροχο γλυκάκι κορίτσι μου και τι όμορφη παρουσίαση!

  5. Ο/Η Penelope λέει:

    Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού. Απλά δυσκολεύομαι να βρω ασβέστη, γι’ αυτο κι’ εχω 3-4 χρόνια να φτιάξω.

  6. Ο/Η dhmhtra λέει:

    Ξανθή καλημέρα.
    Λαχταριστά τα βερίκοκα,λαχταριστό και το γλυκό.
    Εμεις όμως εδώ πάνω δεν φάγαμε ακόμη βερίκοκα,φτάνουν σε μας λίγο αργότερα.
    Φιλιά

  7. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Katerina δεν είναι και τόσο εύκολο στην Αθήνα η εύρεση ασβέστη, εγώ φέτος ήμουν τυχερή, μαζί με τα βερίκοκα στη λαϊκή μου έδωσαν και τον ασβέστη.
    Σε ευχαριστώ πολύ.

  8. Ο/Η Ξανθή λέει:

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ κι εγώ με τον τρόπο αυτό που το ανοίγω δεν μένει τρύπα από τη μεριά του κοτσανιού.
    Σε ευχαριστώ.

  9. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Ιωάννα σιγά μη σας κρατήσω αρμενίζεται εσείς στο Αμέρικα κι εγώ εδώ ψήνομαι με τις κατσαρόλες!!!!χαχαχαχαχα

  10. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Πηνελόπη όπως λέω και στην Κατερίνα είναι όντως δύσκολο η εύρεση ασβέστη στην Αθήνα.
    Αν έχεις τύχη μπορείς να βρεις σε μάντρα οικοδομικών υλικών ή σε κάποια οικοδομή υπό ανέγερση.
    Για προσπάθησε!!

  11. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Αχτίδα μου σε ευχαριστώ πολύ.
    Λες να έχουμε συγγένεια με το Δημήτρη!!
    Εγώ πάντως σταματημό δεν έχω όλο το χρόνο.
    Ήδη έχω φτάσει στα 100 βάζα εκτός αυτών που έχουμε καταναλώσει ή έχουμε χαρίσει!!

  12. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Δήμητρα εσείς έχετε άλλα καλούδια που σε μας δεν καλοφτάνουν!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!!!

  13. Ο/Η Λίνα λέει:

    Είναι τέλειο. Μπράβο Ξανθή. Και το βίντεο καταπιστικότατο.
    Φιλενάδα είσαι κορυφή σε αυτά.
    Φιλάκια.

  14. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Λίνα τώρα τι να πω τώρα!!! ευχαριστώ!!!δεν κάνει μεταξύ μας!!
    Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχω πάρει το κολάι στα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες!!
    Φιλάκια σε όλους σας.

  15. Ο/Η kiki λέει:

    Είναι από τα ελάχιστα γλυκά κουταλιού που δεν έχω φτιάξει ποτέ! Κατατοπιστικότατη!

  16. Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Να ένα γλυκό κουταλιού που δεν έχω ποτέ δοκιμάσει!!
    Και φαίνεται λαχταριστό!!
    Ξανθή μου σε ευχαριστώ πολύ και για την υπέροχη μαρμελάδα σου, που ακόμα δεν έχω αξιωθεί να την παραλάβω από το Μαράκι, μιας και έχει πολλά δύσκολα τρεχάματα αυτόν τον καιρό.
    Μου είπε όμως ότι είναι εξαιρετική και είμαι σίγουρη πως είναι!!!
    Καλό βράδυ!

  17. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Κική είναι που εγώ δεν έχω κάνει ακόμη τους γίγαντες!!κι εσύ το βερίκοκο!!!

  18. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Έλενα σε ευχαριστώ, ελπίζω να παραλάβεις σύντομα τη μαρμελάδα. Πες στη Μαρία μη χαθεί σαν τη δικιά της!!!ξέρει εκείνη και κάνουμε πλάκα.
    Φιλάκια!!

  19. Ο/Η gvarvakis λέει:

    Καλησπέρα Ξανθή. Το γλυκό σου είναι εξαιρετικό. Το φτιάχνει κάθε χρόνο η κουνιάδα μου και παίρνω το πεσκέσι μου. Εντυπωσιακός είναι και ο συνοπτικός οδηγός σας με τις προτάσεις του μήνα!!
    Καλό βράδυ

  20. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Γιώργο σε ευχαριστούμε πολύ, ξέρεις έχω διαπιστώσει ότι πολλοί άνθρωποι ψωνίζουν ή αναζητούν προϊόντα εκτός εποχής, αγνοώντας τα εποχιακά.
    Επίσης νομίζω ότι μπορεί να δώσει λύσεις στο τι τρώμε σήμερα.
    Έχω και κάποιες άλλες ιδέες για το θέμα αλλά τώρα δεν είναι εύκολο να τις υλοποιήσω.
    Όσο για το γλυκό μετά το κεράσι είναι το πλέον αγαπημένο μας.

  21. Ο/Η kiki λέει:

    Το δοκίμασα και ήταν εξαιρετικό. Δεν περίμενα να είναι τόσο καλό! Ευχαριστώ!!!

  22. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Κική σε ευχαριστώ πολύ!!!Να φανταστείς εγώ δεν το έχω δοκιμάσει,άλλος είναι πάντα ο δοκιμαστής για να είνα αμερόληπτος!!!

  23. Ο/Η than12 λέει:

    πολυ ωραιο το εκανα για πρωτη φορα

  24. Ο/Η Μαρία λέει:

    Ακολούθησα πίστα τη συνταγη σας και βγήκε υπέροχο!! Πρώτη φορα έκανα γλυκο βερύκοκο και είχε μεγαλη επιτυχία.. κρίμα που δεν έβγαλα φωτογραφίες τη διαδικασία. Λιγο με το δέσιμο του σιρόπιου παιδευτηκα γιατι δεν ηξερα αν είχε γίνει αλλα τελικα ούτε ζαχαρωσε ολα σουπερ!! Ευχαριστούμε παρα πολυ!

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Ευχαριστώ πάρα πολύ που επιλέξατε τη συνταγή μου. Η τέχνη του σιροπιού αν δεν έχετε θερμόμετρο θέλει υπομονή και εμπειρία. Αλλά να που όλα πήγαν καλά.Θα χαρώ να τ ξαναπούμε με άλλο γλυκό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *