Ντολμαδάκια γιαλαντζί

από
Ντολμαδάκια γιαλατζί

Μιας και βρήκαμε αμπελόφυλλα είπαμε να φτιάξουμε και τα ανάλογα ντολμαδάκια.
Αυτή η συνταγή έγινε σε συνεργασία με την Ξανθή, η οποία τράβηξε τις φωτογραφίες και εγώ ανέβασα την συνταγή.
Ας πούμε λοιπόν πρώτα τα υλικά μας.
250 γραμ. αμπελόφυλλα
1 κούπα ρύζι της αρεσκείας σας
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι μάραθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
2 μεγάλα κρεμμύδια
κουκουνάρι (προαιρετικό)
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού
γιαούρτι για το σερβίρισμα
Και τώρα ας τα φτιάξουμε:
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά μας σε μία λεκάνη και στην συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Έπειτα παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα απλώνουμε ωραία πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή σε πιάτο.

Βάζουμε λίγη γέμιση ανάλογα τα φύλλα μας.

Και αρχίζουμε σιγά σιγά να τα τυλίγουμε χωρίς να είναι σφιχτά γιατί κατά την διάρκεια του ψησίματος θα φουσκώσει το ρύζι και θα ανοίξουν.
Και με αυτόν τον τρόπο είναι έτοιμα.
Τέλος τα στρώνουμε σε μία κατσαρόλα σε κύκλο ενώ προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάζει, το χυμό του λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο  για να μη διαλυθούν με το βράσιμο.
Όταν βράσουν για ένα τέταρτο περίπου, μπορούμε να αφαιρέσουμε το πιάτο αν θέλουμε ή το αφήνουμε εκεί μέχρι το τέλος.
Ο συνολικός χρόνος βρασμού είναι περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μείνουν με πολύ λίγο νερό.
Βγάζουμε από τη φωτιά  αφήνουμε να σταθούν για κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Σερβίρονται με γιαούρτι ή με μια σάλτσα ταχινιού όπως περιγράφεται εδώ

Και κάποιες άλλες εκδοχές.
Στην Αστυπάλαια οι γυναίκες δεν ζεματούν τα αμπελόφυλλα γιατί έτσι λένε χάνεται η νοστιμιά τους.
Τα ντολμαδάκια τα φτιάχνουν με κρέας κατσικιού ψιλοκομμένο, ντομάτα πελτέ και ρύζι και τα περιχύνουν στο τέλος με αυγολέμονο.

Μια άλλη έμπειρη παλιά νοικοκυρά μας είπε ότι τα κάνει με κιμά αφαιρώντας το μάραθο και το δυόσμο γιατί έτσι τα ντολμαδάκια είναι πιο εμφανίσιμα και δεν διαλύονται στο βράσιμο.
Εσείς διαλέξτε όποια εκδοχή σας αρέσει και καλή σας όρεξη!!!

Κατηγορίες
    • despoina
    • 4 Ιουνίου 2009
    Απάντηση

    Πολύ ωραία τα ντολμαδάκια σας, κορίτσια. Καλοφάγωτα να είναι. Φαίνονται πολύ ορεκτικά. Και το γιαούρτι, τέλειος συνδυασμός.

  1. Απάντηση

    Εμένα η εκδοχή με το ρυζάκι μου αρέσει, αλλά ας όψεται η υπόλοιπη οικογένεια που τα θέλει με κιμά!!
    Νόστιμα τα ντολμαδάκια της συνεργασίας και με αναλυτικές φωτογραφίες!!
    Μπράβο κορίτσια!!

    • kiki
    • 4 Ιουνίου 2009
    Απάντηση

    Αχ το λέω και το ξαναλέω. Πεθαίνω για ντολμαδάκια και μου αρέσουν με ρύζι και πολύ λεμόνι. Εγώ πάλι δεν έχω βάλει ποτέ πιάτο βρε παιδιά και δεν χαλάνε ιδιαίτερα. Μπράβο κορίτσια! Κερνάτε να έρθω;

  2. Απάντηση

    Τα ντολμαδάκια γιαλαντζή είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά! Με ρύζι!
    Στην Αφρική επειδή τα πιάτα μου δεν ταιριάζαν με τις κατσαρόλες, και θα διαλυόντουσαν, τα έφτιαξα στο φούρνο! Το αποτέλεσμα ήταν εξ ίσου καλό!
    Η Κική φαίνεται ότι έχει σιγανή φωτιά στο κουζινάκι της. Γιαυτό τα πετυχαίνει και χωρίς βάρος! Εμένα μου γίνονται χάλια χωρις βάρος…

  3. Απάντηση

    Δέσποινα σε ευχαριστούμε πέρνα να κεραστείς αν προλάβεις!!

    Έλενα εμείς γιαυτό λέμε όλες τις εκδοχές καθότι περί ορέξεως ουδείς λόγος.

    Κική όπως λέει κι η Αγγελική μάλλον μαγειρεύεις σε σιγανή φωτιά!!
    Πάντως κι εγώ ένα μικρό πλαστικό πιάτο έβαλα μόνο για την ιδέα!!
    Και βέβαια κερνάμε αρκεί να προλάβεις!!!

    Αγγελική μια φορά τα έβαλα στη γάστρα αλλά νομίζω ότι μου βγήκαν λίγο στεγνά.
    Το μυστικό μάλλον είναι στη σιγανή φωτιά και στο τύλιγμα.

    Σας ευχαριστούμε όλες!!!

  4. Απάντηση

    Και εγώ πολύ συχνά φτιάχνω τα ντολμαδάκια στο φούρνο, σκεπασμένα πολύ καλά με αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν τα φύλλα…άχ τι μου κάνετε κορίτσια, μου ανοίξατε την όρεξη και αύριο φτιάχνω ντολμαδάκια οπωσδήποτε, σκέτα χωρίς κιμά και εγώ.
    Αλλά με σάλτσα γιουρτιού με δυόσμο!

  5. Απάντηση

    Vanillia καλή επιτυχία, εσύ τόσο κοντά στην πηγή των αμπελόφυλλων και βέβαια θα τα φτιάχνεις πιο συχνά!!
    Φιλάκια!!

  6. Απάντηση

    Κορίτσια βλέπω σας ξεσηκώσαμε για τα καλά. Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.Δεν απαντάω σε κάθε μία ξεχωριστά γιατί με έχει καλύψει ήδη η Ξανθή.
    Vanillia μου αντί να βάζεις αλουμινόχαρτο πάνω από τα ντολμαδάκια, μπορείς να βάλεις φέτες ντομάτας και μερικά αμπελόφυλλα που μπορεί να μην έχεις χρησιμοποιήσει για κάποιον λόγο.Με αυτόν τον τρόπο δεν καίγονται τα φύλλα, ενώ γίνονται πιο ζουμερά και πιο νόστιμα στον φούρνο.
    Φιλιά σε όλες.

  7. Απάντηση

    KALA AMA BREIS ESI TIPOTA TO PROH EMENA NA ME GRAPSIS-OLA 8A TA FAO ALLA SE PARAKALO STHN EPOMENH BALE KAI KANENA POTIRH ME KRASI -KALHMERA

  8. Απάντηση

    Ίσα που τα πρόλαβα Molemou και έχεις απόλυτο δίκιο ένα κρασάκι θα ήταν ότι πρέπει. Στο επόμενο ποστ θα βάλουμε ένα μόνο για σένα.Αυτό είναι υπόσχεση.

    • kiki
    • 4 Ιουνίου 2009
    Απάντηση

    Μάλλον δεν διαλύονται επειδή τα τυλίγω καλά. Δεν εξηγείται αλλιώς! Τώρα αν χαμηλώνω τη φωτιά δεν θυμάμαι, γιατί έχω να τα φτιάξω καιρό, αλλά είναι πολύ πιθανό!
    Θα με κάνετε να φτιάξω….Μιαμ!

  9. είπα και γω τόσα αμπελόφυλλα πέρασαν από τα χέρια της δεν έκανε ντολμαδάκια; όχι που θα γλυτώνανε, εγώ μόνο δοκιμάζω με πειράζουν κλαψ, κλάψ

  10. Απάντηση

    Κορίτσια τα αμπελόφυλλα που έφτιαξα αυτή τη φορά ήταν στην κατάψυξη από πέρσι!!
    Ζεματισμένα και σε σακουλάκι ένα πάνω στο άλλο. Δεν είχαν πάθει απολύτως τίποτα. Βέβαια ήταν κι από καλό αμπέλι!!
    Μένει να σας ενημερώσω μελλοντικά για αυτά που κράτησα τώρα με διαφορετικούς τρόπους.
    Μιας κι είναι η εποχή τους ακόμη φτιάξτε τα και πιείτε κι ένα ποτηράκι και για μένα!!!

  11. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω κάτι που αφορά το τύλιγμα;
    Αφού έχουμε βάλει τη γέμιση πάνω στο φύλλο, διπλώνουμε πρώτα δεξιά κι αριστερά το φύλλο και μετά ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολό. Επίσης, η μαμά μου τα έσφιγγε ελαφρώς μέσα στη χούφτα της για να στραγγίσουν τα ζουμιά και μετά τα τοποθετούσε στην κατσαρόλα. Έτσι παραμένουν σφιχτά!
    Για να μην μας ανοίξουν, ακόμα και χωρίς πιάτο, πρέπει να χαμηλώσουμε τη φωτιά αμέσως μετά την πρώτη βράση, οπως λέει η μαμά μου!

    Λατρεύω τη μαγειρική! Καλώς σας βρήκα!

  12. Απάντηση

    ‘Ένδειξη Ζωής καλώς ήρθες!!
    Φυσικά κι έτσι γίνεται το τύλιγμα απλώς μας διέφυγε η πλήρης περιγραφή.
    Εγώ πάντα χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μου έχουν διαλυθεί χωρίς να καταλάβω την αιτία.
    Χρήσιμε οι συμβουλές της μαμάς τις μεγαλύτερες πάντα τις ακούμε.
    Ευχαριστούμε πολύ.

    • mama
    • 5 Ιουνίου 2009
    Απάντηση

    Έτσι ακριβώς τα αγαπώ και τα καταπίνω 5*5.. πεντανόστιμα.. μπράβο Ασπρούλα…

  13. Απάντηση

    Κικί δεν είναι απαραίτητο πάντα το πιάτο.Απλά είναι μία συνήθεια χρόνων, που μου την έμαθε η μαμά μου και έμεινε. Και αυτό γιατί η μαμά μου όταν έφτιαξε για πρώτη φορά ντολμαδάκια……. της βγήκανε ρυζόφυλλα. Χαχα

  14. Απάντηση

    Γαστεροπλήξ όπως το λες.Κρίμα μόνο που δεν μπορείς να φας……

    Ένδειξη ζωής καλώς ήρθες. Έχεις απόλυτο δίκιο για το τύλιγμα, και από ότι κατάλαβα, χρυσοχέρα η μαμά.
    Σε ευχαριστούμε για αυτήν την περιγραφή.

    Γεια σου mama, ποιός είναι αλήθεια εκείνος που δεν τρελαίνεται γι’ αυτά!!!

  15. Απάντηση

    Μας τρεχουνε τα σαλια, με τα ντολμαδακια σου Ξανθη, δεν βρισκουμε ομως φρεσκα φυλλα εδώ ,και χωρις αυτα δεν αξιζει…

  16. Απάντηση

    Νικόλα η κόρη μου στην Αγγλία όταν ήταν είχε βρει πολύ καλά σε άλμη.
    Δεν ξέρω στη Γερμανία τι έχει;;
    Κρίμα και δεν είναι από τα πράγματα που μπορούμε να σας στείλουμε!!
    Στον Καναδά σε φίλη της έστειλα μαχλέπι.

  17. Απάντηση

    Λίνα, ευχαριστώ για τις οδηγίες σου για τα ντολμαδάκια στο φούρνο. Μόλις τώρα ψήθηκαν και πράγματι είναι ζουμερά και πολύ όμορφα στο σχήμα τους! Κρίμα που δεν είστε όλες σας κοντά, να κόβατε τρυφερά και χωρίς φυτοφάρμακα φύλλα απο το αμπέλι μου. Και ειδικά απο την ποικιλία ροζακιά που είναι τα καλύτερα φύλλα για ντολμαδάκια!!!

  18. Απάντηση

    Vanillia μου χαίρομαι που σου έγιναν νόστιμα. Όσο για τα φύλλα, εγώ προσωπικά έχω το αμπελάκι μου έξω ένα μικρό δλδ που κόβω από κει. Χωρίς φάρμακα όπως λες και εσύ και είναι πεντανόστιμα. Η ροζακιά που λες αλήθεια δεν την έχω ξανακούσει, μήπως λέγεται και αλλιώς;
    Φιλιά.

  19. Απάντηση

    Καλή μου Λίνα ροζακιά, εννοούμε την ποικιλία που βγάζει την σταφίδα την κορινθιακή. Η σταφίδα έχει τα καλύτερα φύλλα για ντολμαδάκια, τρυφερά και νόστιμα!!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode