share

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

από
CE-A7-CE-B1-CE-BB-CE-B2-CE-AC-CF-82-4

Όταν ήμουν μικρή η μητέρα μου για τα γενέθλια μου, που σχεδόν πάντα έπεφταν σε περίοδο νηστείας, μου έφτιαχνε χαλβά. Τώρα ήρθε η σειρά μου να φτιάξω κι εγώ στην κοντέσα μου χαλβά για τα γενέθλια της που είναι τη Μεγάλη Παρασκευή, μιας και θέλει να κεράσει τους συνεργάτες της στη δουλειά.
Περάστε να κεραστήτε!!
Τα υλικά που χρειαζόμαστε:
Μισό κιλό σιμιγδάλι χοντρό
1 πακέτο βιτάμ (250γρ)
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στη μέση
1-2 κουταλιές κουκουνάρι
1 λίτρο νερό βραστό
Κανέλα για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το βιτάμ σε χαμηλή φωτιά κι όταν λιώσει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα καστανό χρώμα στο σιμιγδάλι μας.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το βραστό νερό με προσοχή .
Ανακατεύουμε προσεκτικά, (φοράμε ένα γάντι για να αποφύγουμε τα εγκαύματα), μέχρι να πήξει και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κι όταν έχει λίγο κρυώσει τον τοποθετούμε σε φόρμες ή μικρά φορμάκια που αδειάζουμε μετά σε πιατέλες. Σερβίρεται με κανέλα.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη
με 1 φλιτζάνι μέλι
Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε
μια ποσότητα του νερού με 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.
Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να βάλουμε καρύδια χοντροκομμένα αποφεύγοντας το καβούρντισμα.
Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βιτάμ με λάδι.

Και η πιο απλή έκδοση του χαλβά με τη συνταγή που κανένας δεν ξεχνά (αρκεί να θυμάσαι τη σειρά. Θυμάμαι ιστορία που μας έλεγε φίλος πριν πολλά χρόνια για το πως ο χαλβάς βγήκε τούβλο λόγω της αλλαγής της σειράς των υλικών).
Τα υλικά 
1 κούπα ελαιόλαδα (ή 3/4 ελαιόλαδο και 1/4 καλαμποκέλαιο)
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στη μέση
1-2 κουταλιές κουκουνάρι
Η διαδικασία είναι η ίδια και πάντα προσοχή στην προσθήκη του νερού

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    O αγαπημένος μου χαλβάς!!
    Σχεδόν κάθε βδομάδα μου τον ζητάνε!!
    Εμάς μας αρέσει πολύ με κουκουνάρια:)
    Anναλυτικότατες οι οδηγίες σου!

    • kiki
    • 15 Απριλίου 2009
    Απάντηση

    Αγαπημένο γλυκάκι!

  2. Απάντηση

    Παραδοσιακό και τέλειο.Εγώ προσθέτω εκτός από αυτά που βάζεις σταφίδες,φιστίκι,κομματάκια μικρά από γλυκό πορτοκάλι ή αντί για σταφίδες, γλυκό σταφύλι.Μόνο φέτος δεν έφτιαξα,που να τα προλάβω όλα.
    Και μόνο που τον βλέπω ζηλεύω.
    Φιλιά.

  3. Απάντηση

    Αυτόν τον χαλβά πια τον τρώμε με χίλιους δυο τρόπους και δεν λέμε να τον βαρεθούμε, πάντα επίκαιρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode