Μαργαρίτα πολύσπορη

από
DSCN0289

Μια ωραία ιδέα για τα πρωινά σας , για σάντουιτς των παιδιών σας,
ακόμη και για το γεύμα σας από την Ξανθή στην αρχή της συνεργασίας μας.

Υλικά
500 γρ. αλεύρι μοιρασμένο σε 2 μέρη σκληρό 1 μέρος μαλακό κι 1 μέρος
ολικής αλέσεως
20-25 γρ. νωπή μαγιά
400 mL νερό
1 ½ κουτ σούπας λάδι
1/3 κουταλάκι αλάτι
3 κουτ σούπας διάφορα σπόρια (κολοκυθόσπορο ηλιόσπορο λιναρόσπορο)
Σουσάμι

Διαδικασία

1.Για όσους διαθέτουν αρτοπαρασκευαστή
Θρυμματίζουμε τη μαγιά στον πυθμένα του κάδου προσθέτουμε το αλεύρι το νερό το αλάτι και το λάδι και βάζουμε να ζυμωθεί σε πρόγραμμα ζύμης ή ζύμης πίτσας. (εγώ ζυμώνω στο πρόγραμμα πίτσας 45 λεπτών).Συνήθως το πρόγραμμα έχει μια παύση , τότε προσθέτουμε και τα σπόρια.
Μόλις ολοκληρωθεί το ζύμωμα βγάζουμε το ζυμάρι μας από τον κάδο και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια κάνουμε μικρότερα μπαλάκια τα οποία τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους ώστε να έχουν χώρο για το φούσκωμα.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς κι αέρα για 35 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα χρυσαφένιο χρώμα.

2. Ζύμωμα με τα χεράκια μας.
Σε λεκάνη βάζουμε λίγο από το νερό μας και διαλύουμε τη μαγιά,προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι μας και κάνουμε ένα αραιό χυλό.
Αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά μέχρι να έχει βγάλει φουσκαλίτσες.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα σπόρια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη η οποία να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Προσθέτουμε τα σπόρια και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία που αναφέρω πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τοποθετούμε τα ψωμάκια μας σε ταψί συνεχίζοντας ακριβώς, τα ίδια στάδια που ανέφερα πιο πάνω.

Μια άλλη επιλογή
Βάζετε τη ζύμη σε μακρόστενη λαδωμένη φόρμα πασπαλίζετε με σουσάμι και συνεχίζεται την ίδια διαδικασία για το φούσκωμα ψήσιμο. έτσι έχετε το καθημερινό σας σπιτικό ψωμί.
Όποιο τρόπο κι αν επιλέξετε θα έχετε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα με δικά σας ψωμάκια κι ένα σπίτι που θα μοσχοβολάει φρέσκο ψωμί.


Θα σας πρότεινα, επειδή η ποσότητα της ζύμης δεν είναι μεγάλη, να παροτρύνεται τα μικρά σας αγγελούδια να ζυμώσουν αυτά, πάντα με την επίβλεψη σας, κι έτσι θα έχουν τη χαρά της δημιουργίας αλλά και της μάθησης!!


Καλή επιτυχία!!!!!

Κατηγορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode